Емил Нешев: Грешно е, че през лятото подценяваме планината

Емил Нешев: Грешно е, че през лятото подценяваме планината

Радвам се, че акцията в Пирин приключи успешно, тепърва ще уточняваме разходите

Стойте на място при изгубване, дайте координатите си веднага чрез мобилното приложение, казва пред "Монитор" председателят на ПСС при БЧК

- Г-н Нешев, близо две денонощия спасители търсиха изгубен планинар в Пирин, другарят му беше намерен на 21-вия час, а другият едва към 10.00 ч. в четвъртък. Какво всъщност се случи?

- За нас акциите приключват, след като спасителите се приберат от мястото на тръгване. Случи се това, че хората забравят основното правило – планината е опасна дори през лятото. Въпреки хубавото време има куп фактори, които, ако се подценят, може да се стигне до трудни ситуации и инциденти, както се случи сега. Този път изходът е добър, нямаше травми и наранявания, нямаше и фатален край. За нас е радостно, че успяхме да намерим двамата мъже.

- Кои са основните предизвикателства в планината през лятото?
- На мен често ми задават въпроса: Коя е най-опасната планина.
- Тогава и аз ви задавам въпроса коя е най-опасната планина?
- Най-опасна е подценената планина. През лятото не се оценяват условията в нея и се надценяват собствените възможности. Това е грешка. Впрочем, това са причините и за зимните инциденти.
- Последната акция с издирването на 65-годишните мъже беше една от най-продължителните. Защо се забавихте повече от две денонощия?
- Едната от причините е липсата на добър обхват в планината. Вторият турист, когото намерихме в четвъртък, беше с разредена батерия още във вторник, в 9.45 часа. Нямахме никаква връзка с него, изгубихме възможността да получим координатите му от мобилните оператори, за да се ориентираме в каква посока се движи и да предприемем търсене. Втората причина е, че издирваните хора се движеха в планината в неясни посоки, което изключително затруднява търсенето. Знаем, че са стигнали до едно място. Стигаме до там, а се оказа, че ги няма, поели в неясна посока, вместо да изчакат.
- Как обаче да знае човек да спре, след като няма връзка с него?
- Ето това е въпросът, че без връзка човек трябва да стои на едно място, да не се отдалечава, за да не му губим следите. Това е основно правило, което трябва да знае всеки планинар. Акцията беше усложнена и поради това, че двамата туристи се бяха разделили. Правило е сам човек да не се движи в планината. Всички тези фактори влияят на продължителността и успеха на акцията. Слава Богу, в този сезон има достатъчно вода в планината, хората не са се дехидратирали. Имали са добра екипировка, както и туристически запаси от храна за преход, което им е помогнало да оцелеят. Освен това там има и диви животни. Затова, ако някой предприеме преход, трябва да е наясно какво да прави, ако попаднат на мечка, глиган, вълци. Основното е в планината да се тръгва с добре зареден телефон. След сигнализирането човек да събере цялото си самообладание и да остане на място. Така ще ги намерим по лесно, а и те ще пестят сили. Така те няма да се дехидратират. Апелирам всички да си инсталират мобилното приложение на Планинската спасителна служба при БЧК, с което много лесно могат да укажат координатите, на които се намират. Те се изпращат чрез есемес, който идва по-надеждно от набиране за телефонен разговор при трудните връзки в планината. Апелирам към всички да си правят планинска застраховка, защото това е отношение към планинарството въобще, дава ни и възможност да успеем да възстановим малка част от разходите чрез застрахователя.
- Застраховани ли бяха двамата изгубени мъже в планината, които спасихте?
- Намереният в четвъртък има застраховка, откритият предишния ден – няма. Тепърва ще уточняваме дали хората в планинарското дружество, с което те са тръгнали, са имали планински застраховки.
- Колко ще трябва да плати незастрахованият на ПСС?
- Предстои да разберем каква точно е ситуацията с него и да калкулираме разходите. Ще се опитаме да възстановим част от тях. Дали ще успеем, това е друга тема. Случаите на незастраховани в планината не са редки. Често има и такива, които сами питат колко струва и си плащат. Например тази седмица спасихме изгубена млада жена над Боянския водопад. След 6-часова акция я намерихме, а тя сама дойде и си плати това, което би ни заплатил застрахователят, ако имаше застраховка.
- Каква беше сумата?
Около 160 лева. Не става въпрос за големи пари. Планинската застраховка за една година е около 30 лева.
- С какви екипи разполага Планинската спасителна служба при БЧК?
- Тя се състои от 540 човека в цяла България, разпределени в 32 отряда по населени места в близост до големите планински масиви. От тях 44-ма са щатните планински спасители, останалите са доброволци. Те не получават заплати. В четирите основни бази, които поддържаме на 24-часови дежурства. Спасителите доброволци имат професии, сред тях са адвокати, лекари, архитекти, инженери, икономисти. Има хора със свой бизнес, както и работещи в предприятия.
- Доброволците получават ли разбиране от работодателите, когато се налага спасителна акция, при положение че в България няма закон за доброволчеството?
- Това е болна тема за нас, спасителите. На някои места работодателите разбират за какво става дума. Обикновено това са хора, които също имат отношение към планината и при нужда освобождават своите служители. Има обаче много други, които не знаят за какво става дума и не освобождават хората доброволно.
- Как тогава се справят тези доброволци?
- Взимат си отпуска – платена, неплатена, в зависимост от възможностите, за да отидат и да спасяват в планината. Липсата на закон за доброволчеството създава големи проблеми. Разликата в работата на ПСС по отношение на аналогични служби в Европа е огромна. Там е гордост за всяка фирма в нея да има хора – доброволци, работещи по една или друга кауза. В Швейцария например, когато работодателят освободи доброволците за спасителни дейности, държавата му заплаща средствата, които той е изгубил от тяхната липса. Тук не говорим за пари, а за възможност хората да са полезни в спасителната дейност при необходимост. Защото има случаи, в които спасители търпят негативи, но се отзовават за акции, включително и със заплахи за уволнение.

ВИЗИТКА:

Роден е на 18 май 1964 година

Над 20 години работи в Планинската спасителна служба на БЧК

Началник на Учебния център на Планинската спасителна служба при БЧК

В момента е председател на ПСС при БЧК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.