Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ (ОБНОВЕНА)

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ (ОБНОВЕНА)

За него гласуваха трима от петимата членове на СЕМ

Емил Кошлуков остава на поста генерален директор на БНТ, след като бе посочен за временно изпълняващ длъжността през месец април. Това се реши на заседание на Съвета за електронни медии днес

Кошлуков спечели три от гласовете на общо петимата членове на СЕМ. Сашо Йовков бе единственият друг кандидат, който получи гласове. За него вота си дадоха Иво Атанасов и Ивелина Димитрова. За Емил Кошлуков гласуваха председателят на СЕМ София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева, която отправи сериозна забележка към него относно намерението му да закрие спортния канал на обществената медия. Въпреки това тя изтъкна, че спечелилият конкурса за шеф на БНТ е предложил важни за телевизията планове за мултимедийно развитие, като подчерта и позитива от идеята му да създаде консултативен орган под формата на програмен съвет. И тримата членове на СЕМ, дали гласа си за Кошлуков, изтъкнаха, че е представил визия за модерното функциониране на БНТ. Междувременно Атанасов изтъкна, че не е дал вота си за Кошлуков заради липса на доверие към него, предвид че той и досега е бил част от ръководството на телевизията като програмен директор на БНТ 1.

Изборът му предизвика бурна реакция от страна на Сашо Диков, който също бе сред кандидатите за шеф на телевизията, който влезе в словесен сблъсък и с членовете на СЕМ.

Припомняме, че Емил Кошлуков застана начело на Българската национална телевизия като временно изпълняващ длъжността, след като през месец април Софийски градски съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния съд, с която доскорошният генерален директор Константин Каменаров бе признат за виновен в това, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Според визията на новия шеф на телевизията, основни конкуренти на БНТ не са частните телевизии - bTV и Нова тв, а големите международни медийни компании - Netflix и Amazon. По думите му БНТ трябва да се развива и на новите платформи, като по-конкретно визира създаването на мобилно приложение, с което аудиторията да може да получи своевременно известие за случила се новина. В концепцията му влизат още създаването на нови предавания, силен акцент върху филмовото производство, технологично обновление и нови органи на управление. Сред заложените принципи в идеята му за развитие на обществената медия влиза и по-голяма прозрачност и отчетност включително и към СЕМ.

Относно "Стани богат" - едно от най-скъпите предавания в ефира на БНТ, той обясни, че намеренията му са да прекрати договора за неговото излъчване.

Критика и по време на гласуването за нов генерален директор на обществената телевизия той получи заради предложението си да закрие спортния канал БНТ 3. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.