Емил Кошлуков чертае пътна карта за мултимедийно развитие на БНТ

Емил Кошлуков чертае пътна карта за мултимедийно развитие на БНТ

Да създаде пътна карта за мултимедийното развитие на Българската национална телевизия – това е сред акцентите в представената от Емил Кошлуков концепция в рамките на изслушването му за поста генерален директор на обществената медия пред СЕМ.

Още в началото на развитието на визията си той изтъкна, че БНТ не среща толкова голяма конкуренция в лицето на големите частни телевизии като bTV и Нова тв, а в това на мощните търговски медии от ранга на Netflix и Amazon.

Дори създателите на устройства като Apple произвеждат съдържание

уточни настоящият временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията.

Пред членовете на Съвета за електронни медии той изтъкна, че БНТ трябва да се развива и на новите платформи, като по-конкретно визира създаването на мобилно приложение, с което „зрителят“ да може да получи своевременно известие за случила се новина. В концепцията му влизат още създаването на нови предавания, силен акцент върху филмовото производство, технологично обновление и нови органи на управление. Така, Кошлуков възнамерява да развие и програмен съвет – консултативен орган, чиито членове да бъдат строго определени (като директори на различни звена, представители от Обществения съвет на БНТ) и да носят заедно отговорността. „Важно е програмата да не се базира на еднолични решения на принципа „Това ми харесва, ще го включа в програмата“, изясни още той.

Сред заложените принципи в идеята му за развитие на обществената медия влиза и по-голяма прозрачност и отчетност включително и към СЕМ.

Първо трябва да свалим нашите карти – да се открием пред обществото, и след това можем да искаме пари

аргументира се той.

Относно двете най-скъпи предавания в ефира на БНТ - „Стани богат“ и „Референдум“, той подчерта, че би бил прекратил част от договорите. Така, „Стани богат“ ще се сбогува с аудиторията на националната телевизия, защото „ние не можем да си го позволим“. Колкото до „Референдум“, Кошлуков изтъкна, че договор с агенция за маркетингови и социални проучвания коства на телевизията четири пъти повече от сумата, заделена за хонорари на екипа. Макар че не каза категорично каква би била съдбата на предаването, той поясни, че този договор би бил прекратен.

„Френската обществена телевизия – която има френски представител на световното по футбол и отборът дори печели – не купува правата. Излиза, че или те не си изпълняват обществената мисия, което не ми се вярва, или че не могат да си го позволят. Излиза, че ние, които имаме в пъти по-малък бюджет от тях, сме по-богати за спортни права. А ние излъчваме целия спорт, който съществува на планетата“, обясни още Кошлуков относно проблематичната тема за закупуването на правата за излъчване на спортни събития. По думите му, ако БНТ 3 не може да функционира като спортен канал, то той би бил заличен под негово ръководство. „Спортните права са лукс, който БНТ не може да си позволи. Това е вратата, през която изтичат десетки милиони“, каза още кандидатът за генерален директор на БНТ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.