Емил Караниколов: Запазихме икономиката в кондиция след кризата

Емил Караниколов: Запазихме икономиката в кондиция след кризата

Нашата основна цел по отношение на икономиката на България е да я пазим в кондиция по време на кризата.  Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Панорама“ по БНТ. Ние не затворихме икономиката си, а някои сектори дори започнаха да се развиват. Нашата икономика е свързана с европейската, обяви Караниколов. 

В момента се обсъжда в цяла Европа пренасочване на големи компании, от трети страни към Европа, с цел скъсяване на доставките. Ние имахме среща с 14-е най-големи търговски камари, включително тази на САЩ на които обсъждахме скъсяване на връзката за доставките, коментира икономическият министър.

Според анализа на европейския бизнес далечни връзки на доставките създават проблем и, ако продължим да развиваме тази теория България и Хърватска са страните, които се оказва, че ще имат най-големите възможности. Защото нашата страна като макроикономически и финансови показатели, а по становище на ЕК излязохме в изключителна кондиция в тази криза, обяви Караниколов.  Той коментира още, че прогнозата за тази година е за икономически спад между 7,2% и 7,8%, но за следващата година се очаква ръста да е с 6 на сто.

Бих искал да добавя, че оценката за прилагането на мярката 60/40 е добра, обяви Караниколов. Още в началото, когато обявихме мерките казахме, че те ще се развиват, защото имаше краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. краткосрочните се свързани със възстановяване на работата, ръст на БВП, увеличаване на заплатите на учителите и така нататък. Всичко това вече се прилага.

От 1 юли се разширява кръга на тези, които могат да участват в схемата 60/40. Тези, които са подали декларация за данъци, но не са ги платили ще могат да участват. Пари ще са дават и на бизнес, който ще назначава служители.

За кредитите държавата осигури 700 млн. лева през ББР, а като грантове само в Министерството на икономиката към момента има 220 млн. лева за микро и малки предприятия и до няколко дни ще стартираме изплащането на 156 млн. лева за средни.

Постъпили са 26 000 заявления на стойност 215 млн. лева. От 997 проверени 881 договора са проверени, а размера за финансиране към тях е 7,358 млн. лева, които ще бъдат платени.

Караниколов коментира още, че предложенията на опозицията не са лоши, напротив, трябва да има диалог. Например с така наречения Закон за държавните бензиностанции, предложението е на БСП, но се оказа, че най-големия проблем е всъщност за бензиностанциите. За данъчните складове всички са съгласни. Мярката за хранителните вериги също отавна е предлагана от левицата, но важна е разликата е, че тази мярка се постигна между държавата, като медиатор, производителите и големите търговски вериги. Тоест тази мярка се дължи на диалог и съвместна работа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.