Емил Караниколов:  Държавните бензиностанции ще са като еталон за другите

Емил Караниколов: Държавните бензиностанции ще са като еталон за другите

Държавните бензиностанции да са като еталон за останалите търговци на горива. Това заяви министърът на икономиката в ефира на БНТ. Идеята е да не се получава такива ситуации, както беше през март тази година, когато цената на петрола се срина, а у нас горивата започнаха да падат след 14 дни.

Разбира се има фактори, които влияят върху падането на цените. Например наличие на горива в складове, които са били закупени на по-висока цена.

Караниколов заяви ,че създаването на държавни бензиностанции е идея от повече от година и половина и по нея се работило досега. Поводът беше, че след проверките в сектора от Комисията за защита на конкуренцията стана ясно, че основния проблем е липсата на достатъчно обем в данъчните складове. Това е така, тъй като при закупуване на гориво от Гърция например, ако няма къде да се съхранява и се пусне директно в търговската мрежа трябва да се платят данъци и акцизи за него, но ако търговецът разполага с данъчен склад може да го постави там и след като реализира определено количество да заплати акциза и данъка.

Караниколов коментира още, че е запознат с антимонополното законодатество и заяви, че доказването на картел в даден бизнес е изключително трудно.

Основната идея на създаването на държавно предприятие е да бъдат прехвърлени два обекта, които са били данъчни складове от държавния резерв към новото предприятие. Също така държавната компания ще бъде участник в пазара , както всички други търговци и ще бъде контролирана от Комисията за защита на конкуренцията.

На въпрос дали това не е лява идея, Караниколов заяви, че  в целия свят предвид пандемията ще се появяват такива предложения, в които държавата ще трябва да влиза в бизнеса.

Икономическият министър заяви още, че предстоят срещи с Българската петролна и газова асоциация, които да дадат препоръки относно мястото и типа на бензиностанциите, които предстои да бъдат изградени от държавата.

Той коментира още, че  новите данъчни складове, които ще са контролирани от държавното предприятие ще доведат и нови играчи на пазара, което ще повиши конкуренцията.

Икономическият министър коментира и темата за намаляване на ДДС за рестонанти, хотели и книги от 20 на 9%. Подкрепям позицията на министъра на финансите да е против такова намаление, тъй като той трябва да пази бюджета и резерва на държавата. като икономически министър обаче смятам, че тази мярка е добра за да се подобри ликвидността на сектора, тъй като по време на пандемията той беше изцяло затворен. В същото време и ресторантьорите поеха ангажимент, а именно за изсветляване на сектора и повишаване на доходите на работещите от 610 на 800 лева минимално възнаграждения. причината е, че около 15 % от тези бизнеси фалираха заради ограничителните мерки. Караниколов заяви ,че цени в заведенията няма да падат, а целта е приходите им да се увеличат, за да могат да стъпят на краката си.

На въпрос как ще е това лято по морето Караниколов заяви, че призовава всички да изберат България за почивка, но и бизнесът трябва да се постарае повече, за да привлече българи-

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.