Караниколов: До края на 2020-та българската икономика ще излезе от кризата

Караниколов: До края на 2020-та българската икономика ще излезе от кризата

Наша фирма патентова респиратори, започва износ

България и българският бизнес влязоха в кондиция. Тази криза ни научи на добра координация, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на излушване в икономическата комисия в парламента.

Намеренията са до края на 2020 г. българската икономика да излезе от кризата. Временно спряха работа само производства, които зависеха от спрели заводи в Европа, като в автомобилната промишленост. Други български предприятия по време на кризата не спряха, дори започнаха да произвеждат за износ - шлемове, очила, респиратори. Трети компании си вдигнаха обемите. Моделът „икономическа криза” е много добър, се пошегува Караниколов.

"Утре имам среща с българска компания произвела респиратор. Предстои да го впишем в Патентно ведомство, за да може да се произвежда и за износ", посочи министърът.

От началото на годината има връчени сертификати за 220 млн. лева за инвестиции. Голям инвеститор продължава интереса си да вложи парите си в България и на 29 май имаме среща, съобщи икономическият министър. От днес министърът на здравеопазването е издал заповед - инвеститорите да нямат проблем да влизат в станата ни заради карантината, обясни Караниколов.

"Срещнахме с 14 най-големи търговски камари и стиковахме доставките. В момента в Брюксел прави скриниг на инвестициите, влизащи в Европа. Ние трябва да поставим скрининг на излизащите от Европа инвестиции. България трябва да постави тази тема. Имаме изключителна възможност, обадиха се големи инвеститори, които искат да инвестират",  посочи още икономическият министър.

Той обясни, че е съгласувано с Брюксел част от средствата за малки и микропредприятия да бъдат предоставени на физически лица. 173 млн. лева са одобрени по програмата. Постъпили са 22127 заявления за финансиране на проекти за над 180 млн.лева проекти. И припомни, че икономическото министерство възнамерява да увеличи бюджета с още над 40 млн.лева.

Днес е започнало оценяването на проектите и до 10 дни кандидатстващите малки и микропредприятия ще получат парите си, увели Караниколов. На 3-4 юни ще бъде пусната и процедурата за кандидатстване на средни по калибър предприятия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.