Емил Георгиев: Още усещаме апокалипсиса след Костов и неговата преторианска гвардия

Емил Георгиев: Още усещаме апокалипсиса след Костов и неговата преторианска гвардия

30 години по-късно отново виждаме трубадури на истерията от неговото котило - „Демократи за силна България“, „Да, България“, т.нар. „Зелени“ на Тома Белев

„Каолин“ на Прокопиев е един от примерите за разбойническа приватизация, казва в интервю за "Монитор" лидерът на ПК „Екогласност“

- Г-н Георгиев, като човек, наблюдавал промените, кажете каква е равносметката ви за 30 години преход?

- Извън всякакво съмнение е, че всеки, който по някаква причина е свързан с дейността на „Екогласност“, не може да не се отнесе към тази дата като към ден за равносметка. Това е свързано и с името на „Екогласност“. След промяната някои се опитаха да ни определят като дисидентска организация. Истината е, че основателите на този комитет за екологична защита на Русе са хора с гражданска чест. Това бяха хора със свои виждания и слабости, но обединени да търсят промяна в човешко лице, а не дивашко разделение на обществото. Така че за мен тяхното значение за историята е не по-малко от свалянето на Живков от власт. Говорейки за промяната на 10 ноември, съвсем не означава, че ние от „Екогласност“ сме свалили комунизма. Малко или много активирахме процеса на промяна, а това беше много трудно. Не е вярно и това, че сме единствената организация, която през това време търсеше промяната. Но „Екогласност“ събуди хората от летаргия, затова и ние приемаме себе си като първата лястовица на промяната в България.

- Къде бяхте тогава?

Датата ме завари във Видин, където бях технолог в тютюнева фабрика. Усещаше се, че нещо се случва. Но като човек в младежка възраст изпитвах чувство на просветление. Същественият въпрос обаче е дали 30 години по-късно сме удовлетворени от всичко това.

- Има ли го чувството на удовлетворение?

- Зависи от гледната точка. През това време болшинството от нас бяхме на по 30 години и защитавахме идеята за по-хубав живот. Радвахме се на промяната, но за съжаление впоследствие обаче усетихме щетите от действията на Иван Костов и неговата преторианска гвардия. Тези хора изпълняваха поръчки. 30 години по-късно още берем „плодовете“ на този апокалипсис. Искам дебело да подчертая, е голяма част от т.нар. преторианска гвардия тогава са деца на бившата номенклатура на БКП. Понеже познавам по-голямата част от тях, сигурно ще са ми необходими часове да ги изредя поименно. В този период на истерия това беше страховито време, властта съсипа живота на много хора в страната. Спомням си дори как по това време спечелих конкурс, без да съм член на БКП. Тогава ми представиха списък с имена на 30 мои колеги, които трябваше да уволня, само защото бяха членове на БКП. Разбира се, аз отказах да го направя и само след няколко дни аз също бях уволнен. 30 години по-късно виждаме, че отново имаме трубадури на истерията. Отново се открояват жалки остатъци на тази преторианска гвардия. В момента представители са фантомни партии като „Демократи за силна България“, „Да, България“, т.нар. „Зелени“ на Тома Белев, грантаджиите на Прокопиев и т.нат...Всички те са наследници на Иван Костов, от едно и също котило са.

- Как всъщност беше извършена приватизацията?

- По най-вандалския начин. А отговорност за тази приватизация носи лично Иван Костов. Тя бе осъществена подобно на американския Клондайк - тогава с пистолети в ръка убиваха този, който не им е удобен. У нас с тази приватизация ограбиха всичко, най-вече надеждите на хората, които бяха оставени на произвола на съдбата. Но има нещо, което е още по-страховито, защото в момента у нас непрекъснато се говори за възстановяване на българското, а всъщност пряк продукт на приватизацията е убиването на икономиката и обезкостяването на българските села. Те бяха разграбени дори от циганската общност. Това е много голяма беда, резултат на тази приватизация. Докато приобщим ромите, те стават все по-опасни и върлуват по селата. Идеята на т.нар. РМД приватизация беше да участват и работещите в дадено предприятие, защото те са били гръбнакът на производство. За съжаление когато Иван Костов дойде на власт, всичко стана много пошло. Мога да ви дам няколко примера за разбойническа приватизация- „Каолин“ на Прокопиев, сделките на Банев и др. Такова нещо и варварите по нашите земи не са извършвали.

- Трябва ли днес да се търси отговорност на тези хора?

- Разбира се, че трябва да се търси отговорност за подобна вандалска приватизация. А виждаме, че в момента тези хора развиват десни проекти. Такава е „Демократична България“, да речем. Не може да се радваме, че ще има баланс между приходната и разходната част на бюджета на държавата, а в същото време хората, които извършиха тази престъпна приватизация, са между нас. И по възможно най-циничният начин демонстрират благосъстояние. Смятат себе си за недосегаеми и това е най-жалкото. Още носим последиците от случилото се и затова се надявам след години в страната ни да не останат хора, които се пробуждат само по време на избори. Последният вот показа, че всеки отчаян, останал на произвола на съдбата човек, продава съвестта си. И не е редно да обвиняваме само тях. Затова искам да кажа на младите хора да не вярват на грантаджии, на зелени рекетьори, на т.нар. демократи, защото те съсипват България от 30 години. Но ние от „Екогласност“ до ден днешен не продадохме принципите си и продължаваме да бъдем романтици. Ако човек не мечтае, защо живее“

- Как бихте определили тези 30 години тогава?
- Първоначално години на надежда и след това огромно разочарование. Не знам дали ще има възмездие, но си струва, защото много човешки съдби у нас бяха буквално унищожени.

- Това ли трябва да знаят младите хора от новото поколение?
- Като човек, който имаше възможността да наблюдава тези процеси, бих казал на младите да се борят и да не позволяват да ограбят мечтите им, така както направиха с нас. Да вярват и да се борят. Без борба няма как да дръпнем напред в развитието си. Не можем да живеем само на помощи от Европейския съюз.

Визитка:

Емил Георгиев е председател на Федерацията за защита на потребителите от 2015 година, а преди това е бил член на ръководството на организацията

Един от основателите на Политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

4 мандата общински съветник в община Хасково

Депутат в 42-ото НС

Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.