Пропуски в законодателството оставят нарушителите ненаказани, казва в интервю за "Монитор" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите

- Г-н Георгиев, оказва се, че всеки четвърти крадец на ток у нас е рецидивист? Как може да се пресече нелегалното ползване на електричество и защо според вас нарушителите остават ненаказани?

- Нека да припомня, че кражбата на еленергия е наказуема по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс, тоест тя е инкриминирано престъпление. Защо обаче тези хора не получават заслуженото, е въпрос, който трябва да се зададе на прокуратурата и съда. Неведнъж сме доказвали, че Федерацията на потребителите е ангажирана във всички сфери на обществения живот, в това число и с проблемите при предоставянето на елуслуги. Ние работим по тази тема поне от 12 години и наши представители участват в съвместни проекти за установяване на тренда на електрическа енергия с различни екипи.

Конкретно наши представители ежедневно се включват в съвместни проверки с екипи на ЧЕЗ. Покриваме територия от Видин до Петрич. Смея да твърдя, че имаме натрупана база данни и установихме, че кражбите на ток стават все по-големи и по-големи. Във вторник имахме и среща по въпроса с ръководството на КЕВР. Тя се състоя по наше искане.
- Какво сочат резултатите от проверките?

- Данните сочат, че за 2015 година на територията от Видин до Петрич са разкрити 6458 кражби. За 2016-а са 6699, за 2017 - 7094, а за 2018 година са 7134. Това е увеличение с около 800 кражби. Тоест тенденцията е за увеличаване на престъплението. За да сме още по-ясни, трябва да уточним, че около 70% от установените кражби не са битови и съвсем не са извършени от хора от ромското малцинство, както се смята обикновено. Напротив, те се дължат на бизнеса. Става дума за хотелиери и ресторантьори. За 2018 година установихме заедно с представители на ЧЕЗ, че са манипулирани 7015 електромера в стопански обекти. А това са 11% от всички кражби на ток. Жалкото е, че дори да се открие манипулацията, нарушителите остават ненаказани, защото трябва да се доказва в съда кой манипулира самия електромер.

През ноември миналата година ВАС отмени правилата за измерване на количеството електрическа енергия. А точно те регламентират дейността по констатираните нарушения, определяне на щетата и налагането на санкции. Глобите са другата болна тема, защото при установяване на такова престъпление крадците на ток заплащат сметките си само за три месеца назад, и то на цена по 8 стотинки на киловатчас. А всички ние плащаме по 16 стотинки. Сами виждате какви драстични пропуски има в законодателството.
- А в кои райони се извършват най-много кражби на ток?

- Аз мога да дам пример с районите на ЧЕЗ. За ЕВН данните, с които разполагам, са, че миналата година са разкрити около 2800 нарушения. Загубите са за около 1,2 млн. лева. Докато на територията на ЧЕЗ всяка година загубите от кражби на електроенергия са за около 4 - 5 милиона лева. Всичко това е за сметка на потребителите. И след като видяхме, че са отменени правилата, това ни притеснява. Затова в писмо преди седмица поискахме среща с ръководството на КЕВР. Искахме да разберем какво мисли по въпроса и как смята да процедира оттук насетне. В сряда работната група внесе новите правила за измерване на електрическата енергия. На 20 март ще има обществено обсъждане. Амбицията е до края на април тези нови правила да бъдат приети.

- Как е решен проблемът в други европейски страни?

- Мога да дам пример с Чехия, където нарушителите плащат за 24 месеца назад, и то на цената за останалите потребители. В Германия е 6 месеца назад, а в Гърция мисля, че директно се изключва електрозахранването за около 4 - 5 години. Така че искаме драконовски мерки за кражбите на ток. Не е необходимо да се разкрие кой е манипулаторът на електромера. Собственикът не бива да попада под ударите на закона. Няма как да не се предприемат строги мерки, защото това е огромно престъпление, което нанася щети за милиони и е в ущърб на потребителите. Да не говорим, че при едно незаконно присъединяване се нарушава целостта на съоръжението и отново се нанасят щети за милиони левове. При едно такова незаконно присъединяване се стига и до повреди на битовите уреди. При аварии се източват пари, нарушава се комфортът на потребителите. Затова беше наложително да се проведе такава среща и ние сме удовлетворени от нея.
- Въпреки че има няколко електроразпределителни дружества, трябва ли все пак да се стигне до пълна демонополизация на пазара? Възможно ли е това?

- Ако става дума за освобождаването на цената на еленергията, бих казал, че това е нож с две остриета. У нас никога не сме застраховани от измами. Страхувам се да не се повтори историята с финансовите пирамиди, защото при един търговец на пазара няма гаранция, че парите на потребителя ще отидат по предназначение. Засега най-сигурни са трите електроразпределителни предприятия, защото по закон са задължени да извършват услугата и могат да им бъдат налагани санкции. Опасно е, защото сме царе на далаверите - независимо дали става дума за криптовалута или за нещо друго. Мога да дам още един пример с кражба на ток, защото за мен тази тема е на дневен ред. Само за месец откраднатият ток от т.нар. копаещи криптовалути е около 50 000 киловатчаса. Това е средното потребление на 150 семейства. Така че сами виждате какви са фактите. Краде се страшно много електроенергия. Измислиха се специални устройства за дистанционно командване на електромерите, когато се превъртат. Затова ние от федерацията искаме да създадем усещане за непримиримост към крадците на ток. Надявам се, че с тази среща поставихме крачка в тази посока.

Визитка:

Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите от 2015 година, а преди това е бил член на ръководството на организацията

Един от основателите на Политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

4 мандата общински съветник в община Хасково

Депутат в 42-рото НС

Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Проф. Николай Габровски: Кардио- и неврохирургията са най-уязвими за лекарски грешки

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Очернянето на медици е много лесно и често се прави с лека ръка, каза пред "Монитор" зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.