Емил Георгиев: Източването на яз. „Студена” е било проспано

Емил Георгиев: Източването на яз. „Студена” е било проспано

Критично е състоянието с наличните обеми и в други язовири, от където се захранват с вода Варна и Ботевград

Не е ясно как ще се управляват и общинските ВиК дружества, казва в интервю за "Монитор" председателят на Федерацията на потребителите у нас

- Г-н Георгиев, как ще коментирате водната криза, обхванала Перник и други райони на страната?

- През последните няколко години обществото е разтревожено от тежките екологични проблеми, разтърсващи страната. Кулминацията беше през последните два-три месеца на миналата година с наистина безпрецедентната водна криза, обхванала Перник и други райони.

Няма как да се подмине с лека ръка и фактът, че България се оформи като площадка за складиране и изгаряне на опасни отпадъци с неизяснен произход и изхвърлени от употреба автомобилни гуми, внасяни безконтролно от други европейски държави. И всичко това с непредсказуеми последици за околната среда и здравето на хората. В този ред на мисли няма как да не споменем и за влошеното качество на въздуха не само в София, а и в други малки и по-големи населени места.

Казано по друг начин, пълна катастрофа в областта на опазването на околната среда. В тази връзка, без да сме черногледи, от Федерацията на потребителите в България приехме с удовлетворение освобождаването на министъра на околната среда и водите. Вината му комплексно е огромна, но не по-малка е и вината на ръководството на МРРБ, в т.ч. и на ВиК в Перник. Споменавайки за МОСВ, няма как да се пропусне отговорността и на други служители от МОСВ, допринесли с бездействието си за водната криза в Перник.

- Какво е мнението ви относно лансирания проект за спешно изграждане на 13,5-километров водопровод за аварийно захранване на Перник през София?

- Извън всякакво съмнение е, че в спешен порядък трябва да се осигурят доставки на необходимия минимум питейно-битова вода за близо 100-хилядното население на Перник. Същественият въпрос е защо чак сега държавата се задейства. Нима досега не е била известна възможността за доставка на вода от водохващането на яз. „Белмекен” през яз. „Бели Искър” и с алтернативния тръбопровод през Мало Бучино до Перник.

За съжаление, съзнателно или не, е проспано катастрофалното намаляване на количеството вода в яз. „Студена” и въпреки това постоянно са източвани над 650 л/сек от язовирните запаси. В коя посока е било насочвано това огромно количество вода? Ако приемем за нормално към битовете потребители в Перник да са насочвани не повече от 450 л/сек, с останалото количество вода от порядъка на 200-250 л/сек са се захранвали промишлените предприятия в града, и то по цена 15 ст./куб. м, което си е живо кощунство спрямо гражданите на Перник и другите селища от общината.

Нека да се върнем към оня дъждовен ден през октомври 2016 г., малко преди президентските избори. На импровизирана среща ексминистърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова разказваше приказката за разрешаване на проблемите с недостига на питейна вода, като се санира язовирната стена на яз. „Студена”. С патос внушаваше, че след като денят е дъждовен, ще върви като по вода и няма да има водна криза. Накрая се оказа, че от толкова вървене като по вода сега няма вода и перничани се питат кои води отнесоха обещаните милиони. Проблемът с питейната вода в цялата страна има и друго измерение – там, където я има, е с лошо, да не кажа вредно за здравето качество. И тук ще припомня случая с радиоактивно замърсената питейна вода в Хасково. От лятото на 2017 г. водата в града е забранена за пиене и готвене и почти 3 години в 12 пункта са разположени водоноски като по време на чума. Няма как да подмина и трагедията на меричлерци от преди 9 години, когато питейната вода на градчето беше замърсена с арсен и от левкемия починаха няколко души.

- Има ли необходимост от бързи законодателни промени, за да се намалят рисковете от безогледно източване на язовири подобно на „Студена“?

- Да. Има необходимост от спешни законодателни промени, защото е критично състоянието с наличните обеми и в други язовири като “Камчия“ и „Бебреш“, от където се захранват с вода Варна и Ботевград. За сведение лошо се стопанисва и яз. “Копринка“. Чашата му е пълна в момента с всякакви отпадъци. Наскоро новият министър на околната среда г-н Емил Димитров с половин уста призна, че с нарязването на тръбите на напоителни системи са нанесени огромни щети на водопреносната система. Така е, само че виновното лице в момента се вживява като медиен корифей в една от малките телевизии в страната.

- Смятате ли, че предлаганият от правителството мегахолдинг за управление на водния сектор ще допринесе за по-бързо решаване на проблемите в тази сфера?

- Прекалено амбициозна цел, която поражда много въпроси без отговор. За рехабилитацията на републиканската водопроводна и канализационна мрежа в страната ще са необходими над 12 милиарда лв., а тази мегаструктура, с ресурс 1 милиард лв., ще генерира единствено поредната надута администрация с размити възможности. Причината е, че от общо в момента 45 водни дружества, доколкото знам, само 30 са с преобладаващо държавно участие. И в тази връзка не е ясно как ще се управлява „Софийска вода”, която е дадена на концесия на френска фирма. Не е ясно как ще се управляват и общинските ВиК дружества. И не на последно място - при приет републикански бюджет не е ясно откъде ще се отделят 1 млрд. лв., които ще отидат за ремонт на 400 язовира, за които още се спори на кого са собственост. Тук изниква въпросът дали не трябва да се построят още язовири? За сведение - през последните десетина години е построен само един язовир.

- Според вас достатъчен ли е контролът, упражнен от КЕВР, на инвестициите във водния сектор с цел да се намалят рисковете от подобни кризи?

- Присъствал съм на няколко обществени обсъждания за цената на водата, която с т.нар. бизнес планове на водните оператори се предлага винаги за увеличение на цената на услугата. И всичко това, без да личи, че КЕВР упражнява контрол на инвестициите във водния сектор. Затова и управителите на ВиК дружества предлагат увеличения единствено с цел повишаване на работните заплати. Нищо повече, което е изключително аморално спрямо битовите потребители. Казано по друг начин, държавният регулатор няма никаква роля при управлението на водните кризи. Самият факт, че се прие увеличение на цената на водата в Перник, при положение че я няма, говори, че комисарите от КЕВР са катастрофално отдалечени от проблемите на потребителите в България.

- Смятате ли за обективни изчисленията на т.нар. социално поносима цена на водната услуга?

- Съвсем отговорно заявявам, че изчисленията на т.нар. социално поносима цена на водната услуга не са обективни. Крайно време е това да се промени.

ВИЗИТКА:

Емил Георгиев ръководи Федерацията за защита на потребителите от 2015 г., а преди това е бил член на ръководството на организацията

Един от основателите на политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

Четири мандата общински съветник в община Хасково

Депутат в 42-рото народно събрание

Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.