Емил Димитров предупреди за нови водни режими, Черноморието ще издържи до края на 2021 г.

Емил Димитров предупреди за нови водни режими, Черноморието ще издържи до края на 2021 г.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро предупреди, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. След Перник криза се очертава по Черноморието, което ако не вали, ще издържи до следващата Нова година, обясни той пред нова.

Министърът даде за пример, че три града се водоснабдяват от язовир Тича, а той има вода за 2 години. Затова се подготви стратегия как да се управляват водите. Ревизоро иска да вземе мерки още сега, а не да се чака до май или юни догодина. Министърът посочи, че премиерът е възложил работа по няколко варианта, с които да се избегне водната криза, ако няма дъжд и сняг. „Язовир Камчия дава на цялото Черноморие. Идеята е да намалим количествата към Варна, те да си вземат от язовир Цонево, а Южна България, която няма откъде да си вземе, да остане само на язовир Камчия и Ясна поляна и два земеделски язовира, които не се използват от десетилетия да бъдат спешно отремонтирани и да бъдат закачени за деривация, която захранва Бургас. По този начин ще бъде решен проблемът за десетилетия напред”, обясни Ревизоро.

Има проблеми със сондажните кладенци в Плевенско, в Кричим има 2 помпени инсталации, в Стара Загора част от поречието на язовир Копринка е пресъхнало, проучват и за Камчия. „Имаме проблеми с много земеделски язовири с много качествена вода, която е била предназначена за поливане, но в момента не се използва максимално. Можем да е пренасочим за питейно-битова”, каза Ревизоро.

Той посочи, че от 52 язовира под шапката на държавата. 15 са за питейно-битови нужди, 15 за земеделски, които са в много лошо състояние като техническа експлоатация.  Димитров отрече обвиненията, че десетки язовири в страната са празни. „Всички енергийни язовири са пълни на 80%, всички питейни са пълни. Язовир Искър е много пълен, но има 3-4, които винаги са изнасяни напред.”, каза той. Източна България е зле – язовир Тича, Ястребино, Камчия са в критично състояние.

Екомистърът коментира и проблемът с пестицидите и обясни, че вече са открити общо около 1000 тона. 100-те тона от вчера са дошли от препарати за растителна защита от 60-70-те. Те били събирани с изтекъл срок. 80-те били започнати да бъдат обособявани в складове, а 90-те да се заравят в сгради, обясни Димитров.

Проблемът е, че а много места пестицидите са близко до водоизточници. Те са опасни за хората, тъй като 70 г. не могат да се изчистят, ако се разлее в язовир.

Затова от министерството ще намерят 10 млн. лв. за финансиране, за да премахне пестицидите. За целта ще съкратят компютърни програми, пренасочват ресурси, обясни Димитров. „Държавата трябва максимално бързо да извади пестицидите и да ги изгори в чужбина.”, каза той.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.