Емил Димитров: Към Бургас трябва захранване от още два язовира

Емил Димитров: Към Бургас трябва захранване от още два язовира

Нужно е резервно захранване от още два язовира да се даде към Бургас. Това каза по време на заседанието на Комисията по околната среда и води министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на въпрос на Ивелина Василева от ГЕРБ за информацията за наличният обем води в язовирите „Камчия“, „Цонево“.

Той посочи, че всичко необходимо от МОСВ е направено.

"Ако допуснем, че в средата на лятото се наложи да имаме криза, няма да е добре", допълни още министърът. той изтъкна, че се е запознал със ситуацията около язовирите в цялата страна.

" В потвърждение на вашия въпрос вчера си купих кафе и вътре намерих едно много интересно нещо. Когато си жаден, е прекалено късно да копаеш кладенец“. В Перник малко късно започнахме да правим водопровода. Перничани пият вода и псуват властта, защото е твърде късно. Надявам се същото да не стане с Бургас“, каза още министърът на околната среда. Той посочи, че от февруари е наложено ограничение на водоползването от язовир „Камчия“.

„Какво сме направили? Направили сме разчет и ограничаваме всеки месец и се караме с Варна и с Бургас. От март до октомври сме налагали намаления и ограничения на водоползването, за да издържи язовирът по-дълго време. Отделно всеки месец изпращаме една информация до Министерски съвет за състоянието на язовирите. Отделно разбира се, имаме и две решения от януари месец. Съветът по водите взе решение за тези язовири да подходим с особено внимание. Сега преди няколко дни беше второто заседание. То гласува единодушно да предложа на Министерски съвет за двата язовира да бъдат отключени като резервно захранване за Бургас“, допълни още министърът.

По оперативна програма "Околна среда" са отпуснати средства за построяване на депа за складиране на отпадъци.

"Има фирми, които са спечелили договор за построяването на 5-6 депа, но нищо не строят, а се ослушват, защото вече са взели парите. Ако държавата ги прави, тогава най-добре да прекратим тази процедура, тъй като това е порочен кръг – даваме пари на фирмите, а те ни казват, че сега не им се строи, допълни още той и посочи, че досега страната ни е платила три пъти пари за култивиране на старите депа, а резултат продължава да няма. Това никак не е приятно, а в същото време продължават да никнат нелегални депа, които трябва да разчистваме", отбеляза Емил Димитров.

По отношение на европейските средства, предвидени за ВиК сектора в страната, Емил Димитров посочи, че проблемът е като с депата – пари има и се дават от Европа, но поради унаследени проблеми в сектора, тези средства почти не достигали до крайната си цел.

"Държавата е осигурила пари от Европа. Даваме ги на кметове с различни цветове и накрая с осигурени 190 милиона лева трябва да ги караме (кметовете, б.р.) да почнат да го правят. Грехота е да получим пари, които да не можем да усвоим, ето защо процедурите трябва да се ускорят. Но правим и невъзможното, за да не "изгорят" тези пари. Разбира се, основни проблеми са съдебната система, бавните процедури и обжалването", коментира министърът на околната среда и водите. той уточни, че не може да се намерят кадри заради ниското заплащане.
"Предпочитат да станат учители, но не и да дойдат при нас, въпреки че възнагражденията бяха повишени с 30 процента,'' обясни той. Според министъра 295 тона опасни пестициди са събрани до момента у нас.

"За съжаление само един инсенератор се е съгласил да поеме опасните пестициди. Целта на екоминистерството е до края на годината да бъдат събрани всички 1100 тона", съобщи пред парламентарната комисия Емил Димитров и добави, че по швейцарска програма се очаква значителен износ на пестициди от страната ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.