Емил Димитров: Кметове си правя тайни депа за боклук

Емил Димитров: Кметове си правя тайни депа за боклук

Кметове и общини си правят тайни депа за отпадъци, за да не плащат на регионалните и да не плащат за почистването. Това коментира екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро пред БНТ. Повод за коментара му е казусът с незаконно изхвърляни боклуци в село Върбица, където камион на общината е хванат да извърля боклук на нерегламентирано за това място.

Той поясни, че явно се търсят къде има държавни земи, такива в горския фонд и се позлват за тайно депо. След това се намира "един еколог от София" да каже, че имало проблем и накрая държавата да отиде и да изчисти отпадъка. 

Иначе той коментира и заворените отпадъци и в Червен бряг, като поясни, че те са били там от 4-5 години.

Той отказа да коментира имена и дали това е боклук изхвърлен незаконно от фирми на братя Бобокови. По думите му засега се около 60-70 тона отпадък, но можело да се окаже, че са и 100 тона. "Ако беше евтино, щяха да ги изнесат в чужбина", каза министърът. По думите му става дума за словенски и румънски акумулатори, които не са били внесени за преработка, а за депониране.

Димитров само поясни, че сега от ведомството правят инвентаризация на отпадъците от 2014 година насам и ходят да ги търсят по депа.

Държавата дава огромни средства , за да оправят работите и боклуците на разни бизнесмени, каза той.

Червен бряг е това, което се случва в цялата страна от години. Има фирми, бизнесмени, които внасят отпадъци и после не ги преработват, каза той. И добави: "Аз няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат. Затворили сме вече една площадка, подготвили сме още две да им се отнемат разрешителните. Ние правим национално турне на отпадъците в страната."

Димитров обясни още, че отговорността на ръководеното от него ведомство не касае само разчистването на незаконни сметища, но и съхраняването на COVID отпадъци. Засега ние се справяме с това, подчерта министърът.

Относно напрежението с багерите на Рилските езера, Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян изцяло или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства. Той поясни, че проектът се отнася и за още три планини. Поясни,че именно затова не обичал да взима решения под натиск, тъй като това можело да носи след себе си последици, в това число и за държавата. И даде пример със принудителното спиране на ТЕЦ "Брикел", като срещу тази заповед вече имало две дела за по 33 млн.лева.

Министърът коментира и спорните промени в Закона за биоразнообразието. "Две години законът се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон.", каза той.

За Перник никой не каза - мерси, а веднага да видим и другите градове. Ами, закачете ми и селата, коментира Димитров относно проблема с водата в Радомир, който иска също да черпи вода от язовир "Студена", който в момента снабдява Перник. Той поясни, че МОСВ отговаря за 52 язовира. "Отговаряме за тях, а не за цяла България", каза той. По думите му язовир "Студена" няма опасност да прелее, каквито твърдения са се появили. Даде да се разбере, че е против Радомир да се върже към "Студена", тъй като това означавало, че ще се спре водата за двете предприятия в Перник и градът да остане без парно и топла вода. В Радомир пък имали 25 водизточника, а са били възстановили само един. Поясни, че преди кризата с водата, от Радомир са крадели вода от "Студена". В момента в него имало около 21 млн. кубика вода, а притокът към него е спрял. "Перник харчи повече, отколкото е притока в Студена", каза Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.