Емблемите на Коледа

Емблемите на Коледа

Бизнес индустрията създаде символи, който днес носят празничното ни настроение

Без да влизаме в нерешимия спор между църква и бизнес – дали дядо Коледа не измести Исус Христос? Сме сигурни в едно – Белобрадият старец носи най-приятните емоции за децата в края на всяка година. С червения си костюм и веселото „Хо-хо-хо“ той разнася най-любимото – подаръците, които товари в шейна с хвърковати елени, начело с Рудолф с червения нос. Влиза през комина и оставя ценните опаковани кутийки за децата, пийва мляко и хапва сладки и продължава към следващия комин. Една перфектно изградена легенда, която до преди няколко десетилетия съвсем не е звучала така, а принос към днешния приказен вид имат много известни и не толкова хора, компании и предприемачи. Ще ви разкажем накратко как емблемите на днешната Коледа са се зародили и навлезли в ежедневието ни, а вие не забравяйте – на този празник най-вече славим раждането на сина божи Исус Христос! Другото е бонус – подаръци, бонбони и елхи!

Добрият старец облича червения костюм през 1931 г.

Кадър от една от първите реклами с дядо Коледа

Говорейки за емблемите на най-светлия празник в годината, то има една доста голяма, която е любима на децата. Разбира се, става въпрос за Дядо Коледа. Мил брадат старец, който разнася подаръци на децата по-света с летящата си шейна и казва „хо-хо-хо“, разклащайки симпатично големия си корем. Какво да не му харесваш? Истината обаче е, че образът на Дядо Коледа такъв, какъвто е популярен сега по цял свят, влиза в графата „изобретени традиции“.

Дядо Коледа, Дядо Мраз, Санта Клаус, Крис Крингъл... Както и да го наричаме, мнозина теории сочат, че съвременният образ на героя е създаден от компанията „Кока-Кола“, която в рекламите си изменя образа на свети Никола. Той е живял 3–4 век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Никола, който е бил епископ, останал в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Дядо Коледа се появява за първи път в червен костюм и с дълга бяла брада за през 1931 година в рекламна кампания на безалкохолната напитка. До този момент той е бил изобразяван с цветни костюми, включително зелен, син, кафяв, лилав и бял. Образът от рекламите е нарисуван от художника Хадън Сундблум, а шейната му е измислена много по-рано от автора на „Легендата за Слийпи Холоу“ Уошингтън Ървинг. Шейната на добрия старец се появява за първи път в сборник от разкази на писателя през 1819 година. Идеята, че Белобрадият добряк може да влезе през комина и да остави подаръци под елхата също е негова. Той го описва като „едър, брадат мъж, който пуши лула”. Чарлз Дикенс пък се вдъхновява от него за своята „Коледна песен”.

Дядо Коледа си има и противници сред хората с твърди религиозни вярвания. Пуританите в английския парламент дори отменят честването на коледните празници още през 1655 година. Малко след това в САЩ обявяват коледните тържества за абсолютно незаконни, а гражданите са санкционирани, ако украсяват къщите си или пък се маскират като Дядо Коледа.

Влизаш срещу 34 евро в селото на Санта

Санта Парк се намира в непосредствена близост до столицата на Лапландия Рованиеми


За постоянното местожителство на дядо Коледа и до днес се борят две държави – Лапландия и Гренландия, като първата определено е доста по-пищна и туристически-ориентирана. През 1995 г. финландците построяват цяло селище на в най-северната си провинция, което се казва Санта парк, а в него може да се принесеш без много усилия на фантазията в легендите за елфи, летящи елени и камари от подаръци. Всичко това е чуден бизнес ход на местните. Като за начало само входа за възрастен е 34 евро, а за дете от 3 до 12 г – 28 евро. Ако сте развързали кесията може да се насладите на еленовия впряг, който да ви повози цели 400 метра до къщата на дядо Коледа. Е, елените не летят, но затова ще си платите само около 15-20 евро на човек за преживяването. След като стигнете до селцето имате необятен избор – да минете ускорен курс за елфи в елфското училище, където за 30 минути ще ви научат да украсявате сладки и да ходите тихо на пръсти, след което ще се сдобиете със сертификат.

Госпожа Джинджифилова сладка посреща в пекарната

Може да минете и през основния дом на Белобрадия старец и да се снимате с него. След това може да се отбиете до пекарната на госпожа Джинджифилова сладка, където направо погледа ви ще се замъгли от стотици бурканчета по рафтовете с разноцветни сладкиши и сладки. Децата могат да си украсят лакомството сами и да си го закупят след това. Може да се повозят и на приказно влакче. В тази индустрия за милиони туристът е включен във всичко. Близо до дома на дядо Коледа са и яслите на елените и самият Рудолф. Кротките животни, които се отглеждат масово в този мразовит регион на света, може да почерпите с мъх. Ако пък искате да влезете в ледената галерия, където ще ви посрещнат фигурите на всякакви ледени животинки, леден бар и Ледената принцеса, ще ви дадат и бяла шуба, с която до устоите на студа. Елфите правят акробатично шоу или учат децата, как се правят играчки. Няма как да се мине и без пощенската станция, която се намира в близкия град Рованиеми (столица на Лапландия). Създадена е през 1985 г. и от тогава са получени 17 милиона писма от близо 200 страни. Всяка година пристигат половин милион послания, като най-много списъци с желания идват от Китай, Полша и Италия. Около Коледа в пощата на Северния полярен кръг се получават средно 30 000 писма. Добрият старец успява да отговори на едва 1/3 от тях, но ако много държите да ви дойде плик чак от Северния полюс може да си го гарантирате с 8,90 евро. Към писмото си Дядо Коледа прилага „сертификат за послушност“ , подписан лично от него и пощенска картичка за оцветяване.

Гренландия също има селце на дядо Коледа, но местната туристическа служба признава, че рекламната й кампания не успява в сравнение с финландската. За разлика от него, пощенската станция се радва на голям интерес. До тази година еднометровото червено съоръжение се намираше в Илулисат, но вече има нов дом – град Уманак на едноименния остров на западното крайбрежие на Гренландия. Вместо елфи обаче, в Гренландия ученици от горните класове в Уманак отговарят на детските писма. От училищното настоятелство на "Едвард Крузе" съобщиха, че през 2017-та между 10 000 и 15 000 са били писмата, получили отговор до месец януари.

САМО ОТ ПРАВА

Баварската любов на Дисни

носи над Е200 млн. годишно

Баварската любов на семейство Дисни – така е известен един от най-популярните замъци в света – Нойшванщайн. Приказният дворец е един от най-доходоносните символи в света, с годишен доход само от билети на посетители в размер на над 200 млн. евро. Невероятният интерес към замъка се крие не в мистериозната история на създателя му – баварския монарх Лудвиг II, а в тривиален факт – дворецът е избран от Уолт Дисни за емблема на мултимилиардната му компания за анимационни филми.

Когато Уолт и Лилиан Дисни предприемат европейска ваканция, двамата остават особено впечатлени от едно място в югозападна Бавария - замъкът Нойшванщайн, който впоследствие ще послужи като вдъхновение за двореца на Спящата красавица при построяването на Дисниленд. Заради използването на визията, според медийни информации, компанията всяка година плащат на община Бавария авторски права за около $10 млн. Слухове твърдят, че сумата е била доста по-голяма в началото, но от маркетинговия отдел на анимационното студио изчислили, че благодарение на рекламата, която Дисни носи на замъка, интересът към него е нараснал в пъти. И са били прави - Нойшванщайн си остава един от най-красивите замъци в света и ежегодно е посещаван от над 1,4 милиона туристи, а ежедневно през летните месеци – от 6000. Грубите изчисления показват, че от туристи, дошли да се полюбуват на приказния дворец, Бавария изкарва над 1 млрд. евро годишно. Този факт е доста ироничен, тъй като създателят на замъка е бил свален от власт именно заради прахосаните от него суми по построяването му. Първоначално за строителството на замъка са били заделени три милиона марки - огромна сума дори за един крал. А когато Лудвиг II е свален от престола през 1886 година, в строежа вече са вложени 6 милиона марки.

Нойшванщайн, кацнал в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, се превежда като Нова лебедова скала и това название не е случайно. Лебедът е бил любимата птица на Лудвиг II и присъства в декорацията на всички стаи. Оттук идва музата и на още един прочут творец – Чайковски, който създава емблематичния си балет „Лебедово езеро”, повлиян именно от многобройните превъплъщения на красивата птица в интериора на Нойшванщайн. Самият крал решава да издигне този „замък на мечтите”, вдъхновен от оперите на любимия си композитор Вагнер и от легендата за рицаря Лоенгрин. Сцени от едноименната опера на немския композитор, както и от други негови произведения, са пресъздадени върху платна, които красят стените на великолепните помещения в замъка. Всъщност „замъкът на мечтите” така и не е завършен окончателно, въпреки че строежът му продължава 17 години – прекратен е с внезапната смърт на краля през 1886 г. От планираните 30 стаи тогава са довършени само 11. Крал Лудвиг е бил безскрупулен прахосник, но явно и визионер.

Носът на Рудолф е червен,

за да направи щастливо едно дете

 

Рудолф е единственият елен в света с червен нос

Елените се появяват в обкръжението на дядо Коледа за пръв път в поемата на Клемънт Мур „Нощта преди Коледа“. Там те са назовани и по имена - Дашър (от англ. Изумителен), Денсър (от англ. Танцьор), Пренсър (от англ. Луда глава), Виксен (от англ. Кавгаджия), Комета, Купидон, Донър (от немски Гръм) и Блитцен (от немски Светкавица). Точно 8 на брой. Рудолф идва по-късно и е деветия елен във впряга, но за сметка на това бързо става най-важният. Неговият създател е Робърт Мей. Търговска компания, която препродава книжки за оцветяване, решава да създаде своя коледна история, с което да намали разходите си и да увеличи печалбите. Тогава управителят поставя това като задача на Мей, който по това време работи в компанията и той създава Рудолф – елен, който е различен от останалите – с червен светещ нос. Естествено, останалите елени много му се подигравали за това, докато веднъж, на Коледа било много мрачно и мъгливо. Мисията на Дядо Коледа била застрашена от провал. Тогава Рудолф застанал начело на впряга, осветил пътя с носа си и спасил Нощта на Коледа.

Вдъхновението на Мей обаче не дошло от нищото, зад нещо стои истински драматичната история на личния му живот. Градската легенда разказва как Евелин, съпругата на Мей умира от рак няколко дни преди Коледа. Останал сам с дъщеричката си Барбара той е разорен, защото всичките му спестявания са изхарчени за лечението на болната му съпруга. Няма пари да купи подарък на детето, затова решава да й направи коледна книжка. Самия той, често подиграван за малкия си ръст и че не е добър в спортовете, иска героят да е различен и неразбран от околните. Така в съзнанието му се появява елен с голям, червен, светещ нос. Робърт завършва книжката точно навреме, за да я подари на малката си дъщеря. Историята става много популярна и това преобръща живота на Робърт и Барбара.

По-следите на хвърковата шейна с Google

Вече всяко дете може да следи колко близо е шейната с подаръците до дома му

Колко често ви се е случвало като деца да мечтаете да узнаете точния момент, в който дядо Коледа ще мине и през вашия комин? Ето, че технологичният гигант Google ни дава тази възможност, като предлага да проследим всяка една крачка на Добрия старец и (евентуално) да предвидим кога той ще стигне и до нашата елха. Всичко започва още в началото на всеки месец декември. Google разполага в платформата си „тракер на дядо Коледа“, а до заветната вечер, децата и техните родители могат да се забавляват с куп игри, обновявани на сайта ежедневно. Освен това, приложението е и образователно за малките „преследвачи“ на Белобрадия. В платформата те могат да учат чрез игра компютърното програмиране, география, чужди езици и социални науки. От тази година те могат да използват виртуалния асистент на Google и за да се обадят на дядо Коледа или да чуят коледна приказка.

Навръх Бъдни вечер, Добрият старец започва своето пътуване от часовата зона, която първа посреща празника. Според изчисленията, шейната му се движи с по една часова зона на час, а всеки потребител може да изчисли какво е разстоянието от мястото, на което се намира, до неговия дом. Приложението също така отброява и колко подаръци са раздадени.

За първи път тракерът на Google се появява на 1 декември 2004 г. в отговор на успешната платформа на Северноамериканското командване за аерокосмическо отбраняване, която стартира доста по-рано – още през 1955 г. Тяхната оригинална идея включва телефонно обаждане на „гореща линия“, с която ентусиастите да могат да се включват в проследяването. Според данните, на Бъдни вечер в нея се включват над 1200 американски и канадски военни, като програмата включва и цивилни доброволци.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.