0

Е вропейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу КОВИД-19 на компанията "Пфайзер" за лечение на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на болестта. Това става в момент, когато Европа се опитва да разшири арсенала си за борба с варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу КОВИД-19 на компанията "Пфайзер" за лечение на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на болестта. Това става в момент, когато Европа се опитва да разшири арсенала си за борба с варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА на латиница) позволява на държавите членки на Европейския съюз да използват хапчето, след като регулаторът миналата година даде указания за спешната му употреба.

Италия, Германия и Белгия са сред малкото страни в ЕС, които са закупили това лекарство.


"Комитетът за лекарствени продукти за употреба при хора на ЕАЛ заключи, че ползите от лекарството надвишават рисковете при одобрена употреба" и "сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо решение, приложимо във всички държави - членки на ЕС", съобщи ЕАЛ, цитирана от Франс прес.