0

58-годишният Красимир Стойнев Стоянов наскоро успя да впечатли цяла България с награда за най-атрактивна стока, показана на изложение на Пернишкия пазар.

58-годишният Красимир Стойнев Стоянов наскоро успя да впечатли цяла България с награда за най-атрактивна стока, показана на изложение на Пернишкия пазар.


Стоянов е продавал африканска краставица, произведена в личното му стопанство в кюстендилското село Копиловци. Наградата му беше връчена от управителя на ОП "Пазари" Димитър Дойчинов по случай 115-ата годишнина на предприятието и предстоящия празник на Перник. За себе си Стойнев казва, че произлиза от работническо семейство и от доста години се занимава със земеделие.
Професия
„По професия съм електротехник, но съм се занимавал и с търговия. Така ми се случи в живота, че през 2003 година спечелих един проект „Партньори - България” за подпомагане на хора в неравностойно положение. Аз реших да направя парници. Отпуснаха ми безвъзмездно 16 хил. лв. и стартирах. Наложи се да изтегля и заем, за да се справя, наех и 8 човека. Условието беше да се занимавам само със земеделие и така вече 16 години. В момента имам 2 декара и 200 метра парници, които обработваме основно със съпругата ми”, обяснява земеделският производител.


Вариант
Той казва, че по онова време единственият вариант за препитание е било земеделието. Преди години Красимир купува 5 декара земя в Копиловци, която засаждал основно с картофи. По този начин си подпомагал семейния бюджет. Така от картофите преминава през марули, след което и в производство на домати и краставици в парници.
Вкус
През годините Красимир твърди, че е произвеждал домати и краставици, които на вкус нямат равни. Отглежда ги по стара българска технология, която е известна като шербетуване. „Кой знае каква тайна няма в този метод. Използват се пилешки изпражнения, които се оставят да предстоят известен период от време, след което се разтварят във вода и се полива с тях. Културите направо подивяват и не случайно. Този метод е използван от нашите деди. Сега затова казват, че не са вкусни плодовете и зеленчуците, защото вече няма органично производство, всичко е химия. Случвало ми се е хора, които никога не са яли домати, от моите да проядат. Те наистина са страшно сладки, все едно има захар в тях”, твърди още земеделският производител.
По негови думи при старта на беритбата на плодовете и зеленчуците е от изключителна важност да не се пръска с химикали, за да се гарантира екологично чиста продукция пред клиентите.
Съвети
Красимир дава съвети и при производството на пипер. Казва, че растенията се пръскат само веднъж, и то срещу гъсеници. А след като порасте, пиперът се напрашва с дървена пепел, която съдържа всички необходими микроелементи – калций, калий, фосфор, магнезий и др. По този начин растението се развива много бързо – хем пепелта действа като лекарство, хем е като листна тор и подхранка. Същата технология земеделецът прилага и при другите растения.
„Хората вече ме познават, знаят, че моите продукти са екологично чисти и доказани. Аз например продавах стар сорт красавици – „Гергана”, български. Отивам това лято в София и навсякъде пише, че продават „Гергана” - да, но не беше така. Аз задължително си купувам семена от института в Пловдив и те са със сертификат за качество, което е от изключителна важност. Същото важи и за доматите. Семената отново ги взимам от там и те са с изключителни вкусови качества”, твърди 58-годишният кюстендилец, който казва, че от 5 години постоянно продава продукцията си на пазара в Перник.
Чужбина
Сред честите му клиенти са наши сънародници, които живеят в чужбина, но задължително го навестяват в Перник. „И в чужбина хората страдат за нашите хубави продукти, които се раждат в България. Благодатен район сме, а Кюстендил специално е бил навремето и овощна градина на България”, обяснява още Красимир.
Той казва, че изминалата земеделска година за него е била добра, но избягва да прави сметки. „Аз ако тръгна да правя сметки, досега отдавна да съм се отказал. Просто ще се поболея. Вече имам и здравословни проблеми и не желая да се тормозя”, твърди Краси, както му казват приятелите.
Тази година най-високата цена, на която продавал доматите, била 2,80 лв. за кг. Категоричен е, че не бива да се надуват цените повече, защото все пак това е зеленчук – не е месо, и не е коректно спрямо клиентите. „Ако всички хора, които живеем в това общество, сме измамници и лъжци, няма нищо да излезе. Именно затова аз никога не лъжа хората и те знаят какво точно купуват от мен”, обяснява още Красимир.
Цена
Последните култури, с които се захваща да отглежда Красимир, са африкански краставици и мексикански дини. Запалва се по растенията от приятел, като уточнява, че само две семки от африканските краставици се предлагат в магазините за сортови семена срещу далеч не скромната сума от 3,90 лв. Кюстендилският земеделски производител взима семките от свой приятел – Владо. „Човекът ми предложи и аз нямаше как да не проявя интерес. Донесе ми една краставица, а тя вътре беше пълна със семки. Извадих ги, засадих в тарелчици и ги пуснах покрай парника за проба. По едно време, като гледам, те се бяха навързали много, направо се възхитих. Отнесох ги на пазара в Перник и никой не можеше да повярва, че това е вид краставица. Интересно е обаче човек да я опита”, твърди Красимир. По негови думи този вид не е като типичните краставици, има лек вкус, но е доста различна като цяло. Използва се основно сокът от нея, а иначе външният й вид е като кактус. Що се отнася до отглеждането на растението, то въобще не е претенциозно, а напротив. Добра почва, малко вода и много любов са достатъчни. Сред любопитните култури, отглеждани в стопанството на Красимир, е и мексиканската диня. „Техният размер е около 1-2 см, но са изключително полезни. Чел съм, че действа на туморите в организма. Аз лично ги стерилизирам в буркани с краставици. Например мексиканската диня е изключително известна в Турция, докато при нас не чак толкова, да не кажа хич. Защо не и повече хора да започнат да я произвеждат, най-малкото за да се предпазват от най-коварните болести”, твърди 58-годишният кюстендилец.

Само естествените храни ни правят по-здрави

Красимир е категоричен, че и за напред би продължил да отглежда различни атрактивни растения, тъй като това е едно от най-големите му хобита, а и начин на живот. „Понякога садя растения просто за удоволствие, не да се нахраня. По принцип всички растения, които са в природата, са култивирани - защо? Защото са с най-добри показатели и най-хранителни. Затова хората консумират домати, краставици, боб и т.н. Колкото повече различни продукти консумирате от растителния свят, толкова ще бъдете по-здрави, по-жизнени, а и да не забравяме как се отглеждат продуктите. Ако нямат жизнена сила в тях, ако са произведени по синтетичен път, то не би ви донесло нищо добро“, категоричен е Красимир Стоянов.