0

Б ританската кралица Елизабет Втора се отказва от трона в полза на принц Чарлз, съобщи британският таблоид „Сън“. Според изданието това ще стане до година и половина.

Британската кралица Елизабет Втора се отказва от трона в полза на принц Чарлз, съобщи британският таблоид „Сън“. Според изданието това ще стане до година и половина.

След телевизионното интервю на принц Андрю спекулациите, че Чарлз ще поеме кралския престол след оттеглянето на Елизабет Втора, което се очаква да се случи, когато тя навърши 95 години, се засилват.
Всъщност кралицата ще остане монарх, но първородният й син ще изпълнява ролята на регент. Елизабет Втора ще навърши 95 години след 18 месеца. На същата възраст съпругът й

принц Филип се оттегли

от публичните си ангажименти, припомня вестникът.
"Скандалът около принц Андрю и Епстайн даде възможност на принц Чарлз да излезе напред и да покаже, че той може да управлява. Никой не е по-голям от институцията на кралското семейство - дори и любимият син на кралицата принц Андрю", коментира източник от кралския двор пред „Сън“.

"Чарлз призна нещата и постъпи решително, точно като бъдещ крал, какъвто той може да бъде скоро", добавя същият източник.

Принц Чарлз е една стъпка по-близо до трона, след като показа, че може да се държи като истински монарх, коментирайки скандала около брат си – принц Андрю, твърдят източници, близки до кралското семейство.

Той е наричан Краля в сянка

след като доказа, че умело може да се справи с „катастрофата, която принц Андрю предизвика с интервюто си пред Би Би Си”.
Кралицата все повече намалява броя на своите публични изяви - от 332 през 2016 г. до все още впечатляващите 283 през 2018 г. В същото време синът й Чарлз е предприел 507 през миналата година.

След завръщането си от Нова Зеландия и Соломоновите острови Чарлз се насочи право към имението на кралицата в Норфолк, за да посети принц Филип. Предполага се, че двамата ще обсъдят бъдещите действия на кралското семейство, свързани със скандала около принц Андрю.

Принц Чарлз решително подкрепи кралицата в искането Андрю да се оттегли от публичните си задължения. Двамата братя нямат планирана среща, но е неизбежно да не обсъдят въпроса през следващите седмици.
Според британските медии след 18 месеца най-големият син на кралицата ще поеме ролята на "принц регент", като по този начин ще поеме и всички задължения на кралицата.

71-годишният Чарлз е престолонаследник на британския трон. Следващи по линията са синът му Уилям и внуците му – Джордж, Шарлот и Луи. В случай че стане монарх, се очаква да приеме името Чарлз III.