0

Ч естит рожден ден, ПОЛКОВНИК Том! По повод неговия 100-годишен юбилей, Кралицата повиши в чин полковник капитан Том Мур, героят събрал 29 милиона паунда за благотворителност, пише „Дейли Мейл“.

Честит рожден ден, ПОЛКОВНИК Том! По повод неговия 100-годишен юбилей, Кралицата повиши в чин полковник капитан Том Мур, героят събрал 29 милиона паунда за благотворителност, пише „Дейли Мейл“.

Ветеранът от Втората световна война завладя сърцата на нацията, като събра 29 милиона паунда за Националната здравна служба, правейки обиколки на градината си.

Повишението е съпроводено и с лично писмо от Нейно величество, а новият полковник бе удостоен и повторно с медала си за отбрана от Втората световна война преди честванията на Деня на победата през следващата седмица.

И заедно с обичайната торта и шампанско, ще има два демонстративни полета днес, които ще отбележат големия му ден – от вертолети на военновъздушните сили, както и от бойните самолети „Спитфайр“ и „Ураган“ във възпоменателен полет на Битката за Британия.

Наред с хилядите картички с пожелания от хора от цял свят хора, министърът на отбраната Бен Уолъс отдаде почит на полковник Том, като заяви, че той не само олицетворява „духа на нашата невероятна ветеранска общност, но и решителността на тази нация“.

Генерал сър Марк Карлтън-Смит, началник на Генералния щаб обяви ветерана за първи почетен полковник на колежа на Армейската фондация Харогейт, в който се обучават 16 и 17-годишни войници. Той ще бъде „вдъхновяващ модел за подражание на поколения млади и стари“, каза сър Марк.

Ветеранът, който направи 100 обиколки на градината си в Бедфордшир, Южна Англия, за да събере милиони за Националната здравна служба, разбра за повишението си в писмо, връчено му от подполковник Томас Милър от 1-ви батальон на Йоркширския полк, който също го награди с престижния медал на полка.

Наред с поздравленията на принц Чарлз и Камила, която каза, че той я кара да се „гордее, че е британка“, в чест на ветерана ще бъде наречен и влак – капитан Том Мур, който ще влезе в експлоатация с новото име днес.

За да отпразнува неговия рожден ден, радио водещият Крис Евънс изпрати на полковник Том олимпийската факла от Лондон 2012 – за която се смята, че е единствената съществуваща, която все още може да се запали – и която възхитеният ветеран се опита да разпали.