Електронното обучение ще подобрява резултатите на учениците

Електронното обучение ще подобрява резултатите на учениците

Валери Симеонов седна за първи път на председателското място

Иновативните училища ще могат да провеждат експериментално обучение в електронна среда за учениците след 4-и клас. От тази възможност няма да могат да се възползват всички школа, а само тези, при които води до подобряване на резултатите, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на редовния парламентарен контрол. Той уточни, че това ще стане с една от промените, които ще предложи в закона за предучилищно и училищно образование.

В начален етап цялото обучението ще бъде в присъствена форма, но в горните курсове част от часовете могат да бъдат в електронна среда. „Ще предложим това да бъде до 20%, но подзаконово може да бъде ограничено и в по-малки проценти, когато говорим за прогимназиален етап“, обясни Вълчев. По думите му онлайн уроците дават възможност в часовете да се включат и специалисти от различни области. Например, български учени от ЦЕРН да влязат в часа по физика, докато са в Женева. Възможно е да се направят и интегрални уроци. „Целта е електронното обучение да допълва присъственото, а не да го замества. Нищо не може да замени живата връзка с учителит“, заяви Вълчев и допълни, че практическите и социалните умения и компетентности няма как да бъдат придобити онлайн.

Учениците, които трайно не могат да посещават учебния час, също ще имат възможност да се включат в реалната класна стая чрез виртуална. „За това е необходимо да имаме технологична обезпеченост в училищата – нещо, по което също работим да се случи във всяка една класна стая“, каза просветният министър . Според него в класните стаи и кабинетите трябва да се разширява употребата на електронни ресурси. Онлайн връзката се случвало и с помощта на електронните дневници, които вече били въведени в около 1800 школа.

По време на изслушването на образователния министър лидерът на НФСБ и зам.-председател на НС Валери Симеонов за първи път седна на председателското място и води контрола. Той бе избран в края на миналата година, но не беше сядал на трибуната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.