0

С едем услуги, предоставяни от общините, могат да бъдат заявени електронно за вота на 14 ноември чрез портала за е-услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ – egov.bg.

Седем услуги, предоставяни от общините, могат да бъдат заявени електронно за вота на 14 ноември чрез портала за е-услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ – egov.bg.

Услугите са публикувани в раздел „Граждански права и правен ред“, секция „Достъпност, публичност и прозрачност" _ може да видите ТУК. 

Така електронно може да се подаде заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, заявление ако сме изпуснати от списъка въобще, както и заявление за вот с подвижна избирателна кутия. Сред другите възможности са подаване на заявление за  отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък,  както и подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място. Последното обаче не важи за редовия избирател. То се прилага за членовете на СИК, РИК, ЦИК и за самите кандидати за депутати или за президент, които имат право да пуснат бюлетина не само в секция по настоящ адрес. Не на последно място може да се подаде електронно и заявление за  изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на СИК. Подобна опция има и за българите в чужбина, които могат да заявят чрез декларация да бъдат изключени от списъка на заличените лица, ако първоначално са посочили, че ще гласуват за граница и в резултат са били извадени от списъците, но в последствие се е е оказало, че ще са в България.