Електронна система в помощ на безработните

Електронна система в помощ на безработните

MyCompetence е уникална за България и Европа, общодостъпна, национална електронна система, подпомагаща развитието на човешкия капитал. Основните цели на системата са, да се повиши капацитета и адаптивността на работната сила към променящите се изисквания на пазара на труда.

Да се  балансира търсенето и предлагането на умения на пазара на труда, и да се  Въвеждат на съвременни иновативни модели в управлението на човешките ресурси, основаващи се на компетентностния подход, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.. Електронната система MyCompetence  съдържа 350 компетентностни модела за ключови длъжности в 25 икономически сектора. Те описват уменията и компетенциите за успешно изпълнение на ключови длъжности в браншови сектори като енергетика, машиностроене, мебелна промишленост, строителство, туризъм, търговия и др. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров на заключителна конференция по проект "Развитие на националната система за оценка на компетенциите MyCompetence”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Онлайн базираната информационна система е реализирана от Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Българска стопанска камара. Системата MyCompetence вече е свързана с националната база данни на Агенцията по заетостта. По този начин инструментите за оценка на компетенциите се използват при разработване на индивидуалните профили на търсещите работа лица. Безработните, както и заетите лица, могат да направят самооценка на своите умения и компетентности, както и да преминат безплатни електронни обучения за ключови компетенции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.