Електромерът субсидира радиатора

Електромерът субсидира радиатора

До следваща година по същото време една пета от всяка сметка за ток в страната щяла да отива при топлофикациите. Така решили от регулатора и сигурно имат своите доводи да го направят.


На практика обаче цялата система за субсидиране в енергетиката, и то точно на производството на ток от топлофикационните дружества, намирисва на дискриминация. От къде на къде хората, нямащи парно, ще бъдат карани да плащат за това с по-висока цена на тока? Някои от тях никога през живота си не са имали възможността да ползват това благо на цивилизацията. Сигурно и повечето едвам свързват двата края и с последните си стотинки плащат на енергото, за да не останат на тъмно.
Вярно е и това, че заради ниските доходи на хората топлофикационните дружества трудно събират сметките си и много от тях са на ръба на оцеляването. Субсидирането на комбинираното производство е глътка въздух за тях. Използването на тези технологии се подпомага в повечето цивилизовани страни. У нас обаче както винаги нещо не е както трябва. Първо докарваме народа до просешка тояга, а после искаме да е редовен платец. Отделно вече повече от 2 десетилетия с малки изключения дружествата не правят инвестиции за подобряване на изолацията на жилищата на абонатите, с което да падне консумацията на топлина, а оттам и сметките. Топлофикациите ни си работят по стария модел от времето на соца. Важното да има консумация, а доколко тя е съобразена със съвременните стандарти за енергийна ефективност, да му мислят клиентите. Според правилата на пазарния капитализъм за търговеца на топлина е важно да продава.
В САЩ обаче енергийни компании постъпват по съвсем различен начин от българските си колеги. Някакво градче отвъд Океана само за няколко години се разраснало бързо и местният топлофикатор решил да субсидира абонатите си да изолират жилищата си, вместо да вложи тези пари за покупка на нови мощности, за да може да обслужи всички. У нас е важното клиентите да се товарят с големи сметки и да се вземе субсидия от каквото може.
Като стана дума отново за субсидиите, време е да се поучим от челния опит на янките. Не е ли по-удачно субсидиите да се получават за комбиниран добив на ток и топлина само от дружествата, които инвестират не само за усъвършенстване на технологията на производство, но и за намаляване консумацията на енергия от абонатите. Може би не звучи логично за условията на пазарната икономика, но и всеобщите субсидии, които се вземат от всички, също не бива да имат място в една демократична държава.
Иначе отново се връщаме във времето от преди 1989 г., когато се гледаше най-добре да е в София и по-големите градове, а останалите се оправяха както могат. Така сега, за да получи субсидия парното в столицата, се взема от всеки абонат на енергото, без дори да го попипат дали е съгласен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.