0

Е лектрическото трио на Groupe PSA - Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy и Opel (Vauxhall) Vivaro-e спечелиха конкурса „Международен ван на годината 2021” (IVOTY). Наградата беше обявена чрез специално онлайн излъчване на уебсайта на журито от председателя му Джарлат Суини. Това е втората подобна победа на Groupe PSA през последните три години. Точно преди две години тризнаците Peugeot Partner, Citroen Berlingo и Opel Combo Cargo спечелиха наградата IVOTY 2019.

Електрическото трио на Groupe PSA - Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy и Opel (Vauxhall) Vivaro-e спечелиха конкурса „Международен ван на годината 2021” (IVOTY). Наградата беше обявена чрез специално онлайн излъчване на уебсайта на журито от председателя му Джарлат Суини. Това е втората подобна победа на Groupe PSA през последните три години. Точно преди две години тризнаците Peugeot Partner, Citroen Berlingo и Opel Combo Cargo спечелиха наградата IVOTY 2019.

През миналата година престижната награда получиха хибридните ванове Ford Transit Custom Plug-In Hybrid и Ford Transit Custom EcoBlue Hybrid. За автомобилите гласува жури, състоящо се от 24 автомобилни журналисти от цяла Европа, които в продължение на цялата година тестват всички нови модели ванове. Новите електрически ванове Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy и Opel Vivaro-e, които участват като един кандидат, тъй като са съвместна разработка на френската автомобилна компания и на практика са абсолютно идентични, събраха общо 131 точки.

Второто място спечели електрическият голям ван Mercedes-Benz eSprinter с 55 точки, а на трето място се класира новият средноразмерен ван Mercedes-Benz Vito с 36 точки. На четвърто място журито постави новото семейството на Ford Transit Active и Trail. Наградата тази година е посветена на шведския журналист и член на журито Андерс Карлсон, който почина неотдавна. Трофеят IVOTY 2021 ще бъде връчен на Ксавие Пежо, старши вицепрезидент на отдела за лекотоварни превозни средства в Groupe PSA в централата на концерна в Париж след броени дни.

Новото поколение на вановете Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy и Opel Vivaro-e наистина заслужават тази победа. Тя отразява успешното прилагане на стратегията за електрификация на Groupe PSA. Благодарение на наличието на електрически мотор, едно от ключовите предимства е възможността за свободно влизане в централните зони на европейските градове. Вановете от ново поколение се отличават с множество други предимства като комфорт при използване, лесно адаптиране към изискванията на клиентите и внедряване на най-модерните технологии.

И трите електромобила са технически идентични. Те се задвижват от електрически мотор с мощност от 136 к.с. и максимален въртящ момент от 260 Нм. Стандартната литиево-йонна батерия с капацитет от 50 кВтч осигурява автономен пробег от 230 км по цикъла WLTP, а опционалната батерия от 75 кВтч осигурява обхват до 330 км. Вановете се предлагат в три дължини на каросерията - компактна, стандартна и дълга. Товароносимостта им достига до 1275 кг и имат възможност за теглене на ремаркета до 1000 кг. Обемът на товарното отделение, подобно на версиите с дизелови двигатели, е до 6,6 куб.м.

Благодарение на всички тези качества, новите електрически ванове Peugeot e-Expert, Citroen e-Jumpy и Opel Vivaro-e могат да предложат всички предимства на подобните автомобили с двигатели с вътрешно горене, но сега те добавят движение с нулеви емисии и пълно отсъствие на отработени газове, което е особено важно за градовете.

Най-престижната награда в световен мащаб в лекотоварния сегмент „Международен ван на годината” се присъжда за 30-и път. За първи път конкурсът се е провел в края на 1991 г. и първият победител и носител на титлата е бил Volkswagen Transporter T4.