Електрически бойлер срути къща в Шумен
11

Електрически бойлер срути къща в Шумен

Взрив на електрически бойлер срути в по-голямата й част едноетажна къща в кв. Тракия в Шумен. Никой не е пострадал, по време на инцидента в къщата не е имало никой от обитателите на адреса.

Според очевидци от близките блокове и офиси експлозията е станала в 14:10. В случая за експлозия и взрив трябва да се говори по-скоро условно, тъй като взривно вещество няма, а бойлерът се е разкъсал от повишено налягане под влияние на водни пари и с унищожителна мощност е имал ефекта на бомба.
"Чу се силен тътен, сетих се за 10 декември в Хитрино, пак така звъняха стъклата, вибрираха предметите по бюрото ми, преградната стена." - коментира жена, чиито офис е на две преки от улица "Гео Милев", където станала аварията. В близките къщи помислили, че някъде е гръмнала газова бутилка. На място веднага били изпратени екипи на пожарната и полицията. По ирония на съдбата дежурният екип, дошъл при руините при номер 10 се оказал същият, който поел първия огън и при аварията в Хитрино.
Огън на "Гео Милев" 10 обаче нямало. Огнеборците не открили никого под развалините, а първоначалнят оглед на щетите и наличните уреди насочил вниманието им към бойлера за загряване на битова вода. Той се оказал вероятният причинител на експлозията. Предната вечер в няколко района на Шумен нямаше вода, възможно е стопаните на къщата да са точили от бойлера. После полупразен е започнал да нагрява, термостатът не е изключил, предпазният клапан за прекомерно налягане не е задействал, водата е завряла, парата е образувала високо налягане и бойлерът се е пръснал, предполагат сервизни техници.
По конструкция електрическите бойлери работят с две температури - едната е тази, която се задава с "врътката" от потребителя. Втората е зададена в предпазното термореле, което е длъжно ако водата загрее до 94 градуса да изключи и дори да блокира. В случая на "Гео Милев" 10 това не е станало.
Материалните щети са сериозни, тепърва оглед трябва да покаже дали части от къщата може да са годни за обитаване. Щети има нанесени и на съседни сгради. Най-сериозно са пострадали съседите на номер 8.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.