0

BMW Серия 4 Gran Coupe съчетава в себе си спортния стил на класическото купе с две врати Серия 4 с практичността на седан с 4 врати и големия багажник на комби. Спортния стил на „четворката” Gran Coupe е подчертан от очарованието на вратите без рамки на прозорците, удобството при сядане на втория ред е улеснено от задните врати, а товаренето на багажника е като детска игра, благодарение на големия заден капак, който се издига заедно със задното стъкло и разкрива огромния капацитет.

BMW Серия 4 Gran Coupe съчетава в себе си спортния стил на класическото купе с две врати Серия 4 с практичността на седан с 4 врати и големия багажник на комби. Спортния стил на „четворката” Gran Coupe е подчертан от очарованието на вратите без рамки на прозорците, удобството при сядане на втория ред е улеснено от задните врати, а товаренето на багажника е като детска игра, благодарение на големия заден капак, който се издига заедно със задното стъкло и разкрива огромния капацитет.

BMW Серия 4 Gran Coupe беше обновено през миналата година, а промените най-лесно се открояват в светодиодните фарове, които заменят досегашните ксенонови светлини, и в задните LED светлини, които подчертават мощното излъчване. Отпред визията на модела до голяма степен зависи от линията на оборудване на автомобила. Естествено, най-динамично изглежда колата с външен и вътрешен пакет М Sport, при който броните са с нови въздухозаборници, а задната част е почти непроменена.

Промените в интериора засилват усещането за ексклузивност и високо качество, подчертано от новите галванизирани елементи, хромираните апликации и блестящо черната средна конзола. Двойният декоративен шев на арматурното табло и новата тапицерия, както и новите лайстни осигуряват по-голям избор при оформлението на интериора. Важни опции за оборудването с външен и вътрешен пакет M Sport са адаптивните LED светлини, цифровия приборен панел, премиум аудиосистема Harman Kardon Logic 7, двузонов автоматичен климатик, круиз контрол, камера за задно виждане и др. Опционалната навигационна система Professional вече разполага с по-лесен за ползване потребителски интерфейс с големи полета за управление с визия на плочки. Те могат да бъдат подреждани свободно и винаги показват актуализираното съдържание на скритите зад тях менюта, което позволява на водача още по-интуитивно управление.

BMW Серия 4 Gran Coupe може да бъде оборудвано с мултифункционално арматурно табло, което в зависимост от избрания режим на шофиране предлага на водача различни графични възможности на изобразяване на всички индикации. Четирите врати осигуряват по-удобно качване и слизане. Вратите са без рамки на прозорците в типичния стил за купетата на BMW и подчертават елегантната концепция на автомобила с 5 места. Отварящият се широко заден капак облекчава достъпа до багажника с вместимост 480 литра и равен под. Задният капак е с много голям отвор и допринася за по-практичните възможности на модела във всекидневието. При сгъване на задните облегалки в съотношение 40:20:40, обемът на багажника достига 1300 литра. За повече комфорт задният капак е с електрическо отваряне и затваряне, а по желание може да се отваря самостоятелно с леко движение на крака под бронята.

Най-спортният вариант в двигателната гама на BMW Серия 4 Gran Coupe е версията 440i xDrive, задвижвана от 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов двигател с двоен турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Моторът е с максимална мощност от 326 конски сили, а огромният въртящият момент от 450 Нм е наличен още при 1380 об/мин и остава на разположение на водача до 5000 об/мин, осигурявайки мощна тяга в почти целия работен режим на агрегата. Двигателят реве приятно при високи обороти и ви позволява да ускорявате доста уверено на старта от светофари и при изпреварване. Автоматичната 8-степенна скоростна кутия работи бързо и предвидимо. Автомобилът ускорява бързо и достига 100 км/ч от място за 5 секунди.

В непосредствена близост до селектора на автоматична трансмисия се намира бутон за превключването на режимите. В режим Eco Pro реакцията на двигателя е малко сънлива. В това състояние можете да пълзите в задръствания и да наблюдавате как се натрупва бонус от километри. В режим Comfort педалът на газта и воланът реагират по-живо, но характерът на колата остава спокоен. Това обаче е достатъчно за бързо променящия се ритъм на движение. Режимът Sport още повече изостря настройките. А в режим Sport+ динамичната стабилизираща система позволява повече свобода. Тогава колата се притиска по-ефективно към пътя. Разходът на гориво с такова каране е малко над 10 л/100 км, но изглежда доста разумно, особено когато не се лишавате от удоволствието да вземете завоите в спортен режим.

Въпреки задвижването на всички колела xDrive, можете да управлявате автомобила с малко поднасяне. За по-сериозно приплъзване вече трябва напълно да изключите електрониката. Когато имате част от тягата на предните колела, BMW 440i xDrive Gran Coupe се плъзга леко, но няма склонност да се поднася рязко, както при моделите със задвижване на задните колела. При висока скорост колата се управлява сигурно като седан от Серия 3, но при резки маневри е по-пъргава и гъвкава.

Новото BMW 440i xDrive Gran Coupe предлага още по-уверена стабилност по курса и по-добра обратна връзка от кормилното управление, особено в режимите Sport и Sport+. По планинските пътища изпъква стабилното поведение, което предизвиква към смело натискане на газта на излизането от завоите. По-стегнатото окачване осигурява още по-спортно поведение на пътя без компромиси по отношение на комфорта. Еластичното окачване помага на купето с 4 врати да се справя по-добре с неравностите на пътя. Колата минава изненадващо комфортно и лесно през легнали полицаи, като окачването поглъща неравностите без да го прави с тежък удар. Такъв може да се получи само в много дълбока дупка с остри ръбове. Тъй като колата не е оборудвана с резервна гума, много практични са гумите с технологията Runflat, които имат подсилена със специални вложки странична стена. Благодарение на тях, колата може да върви със спукана гума. По желание можете да вземете и компресор с вас и да го скриете в дълбоката ниша под пода на багажника. Дори и със серийното окачване, динамиката на автомобила е подобрена, независимо от натоварването му.

Технически характеристики

BMW 440i xDrive Gran Coupe

3,0-литров 6-цилиндров битурбо бензинов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

326 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин

450 Нм въртящ момент при 1380-5000 об/мин

5,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

7,4 л/100 км среден разход на гориво

172 г/км емисии на СО2

110 600 лева базова цена на модела