Ел. дружествата са готови за зимния сезон

Ел. дружествата са готови за зимния сезон

По заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова контролните органи от ресорното министерство провериха готовността на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, „Електроразпределение ЮГ“ ЕАД, Електроразпределение Север“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за предстоящия есенно-зимен сезон. Инспекциите бяха извършени в периода 23-ти септември – 7-ми октомври 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

Инспекторите установиха, че в подстанциите на ЕСО ЕАД са изпълнени всички необходими мероприятия, свързани с подготовката им за есенно-зимния сезон. Проверени са наличните защитни средства за работа при извършване на манипулации по съоръжения високо и средно напрежение. В част от подстанциите се изграждат и системи за автоматизирано дистанционно управление. Няма забележки по отношение на въздушните електропроводни линии за високо напрежение. Всички инспектирани електропроводи, преминаващи през горски територии, са с добре поддържани просеки. Сервитутните зони около въздушните електропроводи за средно напрежение са почистени. От дружествата потвърдиха, че процесът по отстраняването на единични дървета и клони ще продължи и през следващите месеци. Съоръженията в обслужваните от трите електроразпределителни дружества възлови станции и трафопостове са преминали годишен технически преглед и са подготвени за работа при зимни условия, установи още проверката.

Електропреносните и електроразпределителните дружества разполагат с квалифицирани служители, разпределени в аварийни екипи на пълно разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Резултатите от проверката сочат, че обектите на „ЕСО” ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България" АД, „Електроразпределение Юг“ ЕАД и „Електроразпределение Север“ АД, имат готовност за справяне с потенциални аварии по време на есенно-зимния сезон.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.