Екзарх Христо Пройков: Цял свят ще гледа към България при посещението на папа Франциск

Екзарх Христо Пройков: Цял свят ще гледа към България при посещението на папа Франциск

Светият отец ще отправи своя благослов за мир от нашата страна

„Мъж и жена Ги сътвори“, се казва в Библията, а не „родител 1 и родител 2“, коментира в интервю за "Монитор" председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България

- Монсиньор Пройков, Светият отец папа Франциск е вторият папа, който ще посети България за по-малко от двадесет години. Малко държави в Европа, а какво остава за тези от бившия Източен блок, могат да се радват на такива визити. Какво означава това посещение?

- Като българи и като католици, радостта от предстоящото посещение на папа Франциск в нашето Отечество е голяма. Събитието е в рамките на една богата история, каквато е тази на България – 1300 години като християнска държава. За 20 години втори папа ще посети страната ни. Това е изключителна привилегия. Ние сме свидетели, че още с встъпването си в длъжност се оформи по-различен стил на неговия понтификат. Папата обръща внимание на тези, които са по-отдалечени, по-далече от центъра, от притегателната сила. Той обръща внимание на по-малките държави като България. Вече беше в Босна, Херцеговина, Албания. Идва моментът да посети нашата страна, която е втората православна след Грузия, където вече беше. Това също е многозначително. Ние, освен че сме далече от центъра, сме вратата на Европа. Като такава страна той обръща особено внимание на малката общност католици тук, но идва не само за нас, но и за всички българи. Самото лого на посещението му говори за това – земното кълбо в ръцете на Бог, опасано с трикольора.
- Как да тълкуваме факта, че папа Франциск прави три-четири посещения годишно. Ето, че той е избрал две балкански държави – България и Македония. Може ли да се каже, че това е определено послание и какво може да бъде то?
- България наистина е едно избрано място на мир. Ние преминаваме през толкова много трудности в последните години, в които немалко държави се сблъскаха помежду си. В нашата страна има мир, защото има толерантност и търсене на разбирателство. Затова и папа Франциск си избра този мир за бъде излъчен от България. За това говори трикольорът върху земното кълбо, който сякаш обгръща целия свят. От Балканите, където мирът наистина съществува, може да бъде направен апел към целия свят и народите, които жадуват мира, защото той липсва в техните държави. Неслучайно той избра за мото на посещението си Pacem in terries ("Мир на земята"), както е озаглавена едноименната енциклика на папа Йоан XXΙΙΙ, който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България. Това е монсиньор Ронкали, престоят му тук е от 1925 до 1944 година. В служебната си дейност той преминава през Гърция, Турция, Париж и Венеция, а след това е избран за папа. Сигурно е, че за енцикликата си Pacem in terries той е бил вдъхновен от земите, в които е бил.

- В град Раковски стотици деца ще приемат Първо причастие по време на неговото посещение. Моля, разяснете акта на Първото причастие и неговия смисъл за католиците.

- В Раковски повече от 200 деца ще участват в Литургията на папата, в която те за първи път ще приемат Исус Христос под вида на тялото Христово, което ние наричаме първо причастяване. За този акт те се подготвят в продължение на години. Това е голямо събитие за тях. Исус Христос е същият както и в Литургията, отслужена от един обикновен свещеник, но тук събитието съвпада с посещението на папата и това ще бъде събитие за целия им живот, както и за техните семейства. Те са поколението, което за пръв път посреща папа в България и за втори път при по-възрастните.

- От кога датират връзките на България с Католическата църква? Кои българи католици бихте откроили с най-ярък принос в историята на България?

- Връзките на България със Светия престол са хилядолетни. Не трябва да забравяме мисията на светите братя Кирил и Методий, които ни дават нашата славянска писменост и култура, и техният прием от папа Адриан ІІ. През ІХ век цар Борис І третира въпроса за покръстването на българите с папа Николай І. Това е дълъг период от време, преминаващ през дейността на кардинал Формоза, който е бил по нашите земи, а сетне също е станал папа. По времето на цар Калоян (ХІІ-ХІІІ век) е сключена уния, която продължава дълги години. Кореспонденцията между него и папа Инокентий ІІІ съдържа въпроси и наставления за структурата и етиката, които следва да се установят в държавата. В тези връзки между България и Светия престол трябва да отбележим българите католици, които имат значително отношение в историята на страната ни. Това са Петър Парчевич, участвал в подготовката на първото въстание за освобождаването на България, Петър Богдан Бакшев с първата История на България през 1667 г., Филип Станиславов с първата българска книга „Абагар“, Стефан Княжевич, Франческо Сомирович, а Петър Парчевич и Петър Бакшев са заемали високи църковни санове. Всички те са във висшия клир на Католическата църква в България. След 1989 г., когато дипломатическите отношения със Светия престол бяха възстановени, се оформиха официални връзки. За посланици във Ватикана имахме Кирил Маричков, Светлозар Раев, Владимир Градев, проф. Кирил Топалов – личности, които също оставиха своите следи в дипломатическите ни отношения със Светия престол. Ако трябва да обобщим, връзките ни датират още от ІХ век.

- Преди месец парламентът на Франция гласува на първо четене проектозакон, в който родителите майка и баща отпадат от формулярите и се заменят с „родител №1“, „родител №2“. В Португалия пък бе предприет ход за легализиране на еднополовите бракове. Каква е позицията на Католическата църква по тези въпроси?

- Ще отговаря пределно кратко и ясно. Ние сме вярващи. За нас, християните, настолна книга е Библията, а още в първите й страници в глава Битие е казано „мъж и жена ги сътвори“, а не „едно и две ги сътвори“. Това е истината. Затова и ще държим винаги на истинското начало, което Бог е поставил. Ако някой има проблеми с тези въпроси или има друго мислене, когато се срещне с Твореца на творението, да разговаря с Него и да Му изложи своята теза. Тогава той ще получи Неговия отговор.

- Преди броени дни парламентът прие новия Закон за вероизповеданията, като отпадна първоначалният вариант за получаване на дарения от чужбина. Удовлетворява ли ви това решение?

- Действащият до сега Закон за вероизповеданията функционираше правилно и беше достатъчен. Държавата намери за необходимо да внесе промени, които поставят в някаква привилегирована страна по-големите религиозни общности, но не и по-малките като нас, които сме под 1%. Така ние сме лишени от някои привилегии и възможности, с които можем да живеем един по-нормален живот. Въпреки всичко ние сме доволни, че сме част от цялото присъствие на религиозни общности в България и сме част от един християнски народ.

- Как бихте обобщили посланието, мисията на папа Франциск в България?

- Прави впечатление, че папата увеличава своите пътувания. За първите пет-шест месеца на 2019 година той посети Панама, Емиратите, Мароко, предстоят България и Македония, следва Румъния. Те стават все по-интензивни. Вижда се, че той поставя в центъра на своите визити мира, братството, добрите взаимоотношения и толерантността между народите дори в мюсюлманския свят. В България той отново поставя в центъра мира на земята. От тук, преди заминаването си, папата ще участва в емблематично събитие. От малкия Йерусалим, както ние наричаме центъра на София заради близостта на храмовете на различни вероизповедания и толерантността на вярващите, ще бъде отправен апел към света за мир. Така фокусът на целия свят ще бъде насочен към нашата страна. С тази своя мисия за мир той ще даде своя благослов и ще си тръгне от България. Ние, българите католици, още отсега се молим за мир, всяка наша служба завършва с думите: „Боже на мира, дай ни мир в душите, за да може с живота си да покажем, че мирът е възможен на земята!“

Визитка:

Екзарх Христо Николов Пройков е роден на 11 март 1946 г. в София
На 6 септември 1970 г. е ръкоположен за дякон от епископ Кирил Куртев, а на 23 май 1971 г. за свещеник от епископ Методий Стратиев
През 1980-1982 г. специализира каноническо право в Григорианския университет в Рим
От 1982 г. е енорийски свещеник в катедрален храм „Успение Богородично” – София
През декември 1991 г. възобновява издаването на вестник „Истина - Veritas” – продължител на вестник „Истина”
На 18 декември 1993 г. е номиниран за помощник-епископ на Католическа апостолическа екзархия и титулярен епископ на Бриула
На 6 януари 1994 г. е ръкоположен за епископ в патриаршеската базилика „Свети Петър” в Рим от папа Йоан Павел ІІ.
Ръководи Католическата апостолическа екзархия от 5 септември 1995 г. Понастоящем е председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. В епископската конференция е председател на комисиите: за духовенството; за католическото възпитание и званията; за пастирската грижа над емигрантите и пътуващите; за пастирската служба над здравната служба
На 15 май 2009 г. е назначен от папа Бенедикт XVI за консултант на Конгрегацията за Източните църкви на Римската курия
На 15 ноември 2007 г. на специална церемония му бе връчен Големият кръст на Малтийския орден Pro piis meritis Melitensi

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.