Екстрадират нашенка в Германия, разследват я за 3 престъпления

Екстрадират нашенка в Германия, разследват я за 3 престъпления

Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия, във връзка с провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител.

Българката е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 9 октомври т. г. Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника е откраднала от касата на магазин, в който работила като продавачка, най-малко 5400 евро.

Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е присвоила допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение е, че свалила стикер за технически преглед и номер от чуждо превозно средство и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че е редовен и може да участва в пътното движение.

На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Нашенката му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като впоследствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, тя внезапно тръгнала с колата и ударила полицейския служител.

Моника е от Казанлък, но отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била задържана на 20 ноември, т.г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство. Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения, според германския Наказателен кодекс, е по 5 години „лишаване от свобода“.

Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти. В съдебното заседание защитата й помоли съда да определи мярка „домашен арест“, като изтъкна, че Моника има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие.

Според адвокатите, отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител били нанесени, тъй като той не се е легитимирал. Българката била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете на колата и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебните правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.

След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. До фактическото й предаване на германските власти за Моника беше определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.