Ексшефът на

Ексшефът на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на АМ "Тракия"

Ремонтът на АМ "Тракия" е планиран година и половина преди започването на същинската част по изпълнението му. Има технологичен проект, одобрен от Института по пътища и мостове, а също и от Областно пътно управление - Пловдив и от Областно пътно управление - Стара Загора. Преди началото на ремонта са направени два експериментални участъка по трасето, които са наблюдавани от "Автомагистрали" ЕАД и е одобрен по-иновативният вариант, който е бил и по-евтин. Това заяви бившият шеф на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев в ефира на БНТ. 

По думите на Стоян Беличев министър Комитова за пореден път е подведена от консултантите и специалистите около нея, визирайки изказванията й, че ремонтът на АМ „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора на стойност 200 млн. лв. няма гаранция, защото е минал като текущ  или поддръжка. Тя заяви още, че няма и одобрен проект, разрешение за строеж и Акт 16 за въвеждане в експлоатация.

"Що се отнася до цената, тя е такава, защото говорим за ремонт на участък от 56 км в двете платна на АМ "Тракия". Там са ремонтирани над 20 съоръжения", категоричен бе Беличев, според който за този ремонт разрешение не е необходимо, тъй като той е текущ и е за възстановяване на експлоатационното състояние на пътя. Разрешение за ползване също не е необходимо заради нормативната база, на която се прави ремонтът. Гаранционните срокове са видими в договорите между "Автомагистрали" и АПИ, по наредба са и могат да бъдат проверени. Официално гаранцията се носи от "Автомагистрали", но тя се делегира върху подизпълнителите, които се задължават да отремонтират съоръжение с дефекти или участък за тяхна сметка.

Междувременно от "Автомагистрали - Черно море" продължават да са в стачна готовност.  Петя Стоянова от дружеството поясни, че днешният протест е трябвало да бъде по повод обещанието до 8 октомври "Автомагистрали" - Черно море да получат 9 млн. и 200 000, което е 1/4 от дължимата сума. "Това не се случи. Нямахме и никаква форма на комуникация", констатира тя. Стоянова допълни, че техният договор е за 65 млн. и те не са надхвърлили тази сума. До момента по сметките са преведени 9 млн. и 200 000. Тя допълни, че от февруари до вчерашна дата е имало и частични, междинни плащания. Остава да бъдат преведени 28 млн. 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.