Не тежко психическо заболяване, а обикновено депресивно разстройство мъчи бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Това показа изслушаната и приета в петък от Специализирания наказателен съд съдено-психиатрична и психологична експертиза, част от поисканата от подсъдимата за подкуп в особено големи размери тройна съдебномедицинска експертиза.

На база на нейните заключения Специализираният наказателен съд трябва да се произнесе дали да освободи бившата кметица на "Младост" от ареста срещу по-лека мярка за неотклонение. Това обаче ще се случи едва след като е готово заключението и на ендокринолог относно общото здравословното състояние на подсъдимата.

По думите на психиатрите, които представиха експертизата си в днешното съдебно заседание, разстройството на бившата кметица на "Младост" давало своите проявления по няколко пъти на ден и продължавало от 20 минути до 1 час. "Това е опитът на психиката да покаже, че нещо не е наред", обясни в съдебната зала едно от вещите лица, изготвили експертизата и обяви пред съдия Иво Хинов, че "мечтае ситуацията, в която се намира Иванчева, да бъде облекчена".

От своя страна представителите на държавното обвинение обявиха, че изслушаната в залата експертиза

не е аргументирана и е некомпетентно представена, след което поискаха назначаването на повторно изследване, но от други вещи лица. Съдът не уважи иска на прокуратурата и прие наличната експертиза.

"Ако беше на Боровец нямаше да е депресирана",

коментира след заседанието заключенията на специалистите защитникът на Иванчева – Марин Марковски.

А междувременно Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително заседание срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, обвинени в поискан 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро от него.

За пореден път бившата кметица на "Младост" и заместничката й успяха да забавят хода на делото под предлог, че не са запознати с материалите по него. В днешното заседание стана ясно още, че Десислава Иванчева сама е отказала да приеме връченият й на 31 август обвинителен акт, тъй като не се била консултирала с адвоката си. Тя е направила това едва на 5 септември. След като защитата и обвиняемите изразиха категорична позиция, че не са чели достатъчно дълго обвинителния акт и доказателствата към него, съдия Иво Хинов не успя да проведе първото заседание в процеса, тъй като по закон днес изтича 7-дневният срок, в който обвиняемите могат да се запознават с документите. Специализираният наказателен съд ще направи втори опит да започне делото по същество на 13 септември от 13:30 часа.

По време на днешното заседание заместничката на Иванчева - Биляна Петрова помоли още и да й бъде направено копие на

документите по делото и те да бъдат изпратени в затвора

в Сливен от съда, тъй като, ако бъдат изпращани от адвокатите имало ограничение в обема до 2 кг. Съдия Хинов подчерта, че и двете са имали възможност и достатъчно време досега да се запознаят с тях, но уважи искането им.

Освен, че делото срещу тримата подсъдими не успя да тръгне заради незапознаването им с материалите по него, този мотив успя да осигури на Иванчева и Петрова и да не се завърнат обратно в Сливенския затвор поне в рамките на следващата седмица, а да останат в софийския следствен арест, за да се запознават с документацията до 13 септември.

В съдебната зала днес присъства и предприемачът Александър Ваклин, предал парите за подкупа. "Тя (Десислава Иванчева бел.ред.) знаеше точната сметка на бизнеса ми и казваше, че не сме дали, за да получим.  Дадох парите на Петко Дюлгеров половин час преди акцията срещу него, Иванчева и Биляна Петрова. Когато бяхме заедно, Иванчева звънна на Дюлгеров по вайбър и се уговориха да се видят. Разговорите с Иванчева протичаха горе-долу както когато ви спре лош катаджия, гледа ви многозначително и ви казва: "Ще пишем ли?", разказа Ваклин, чийто обстоен разпит по случая предстои и в съдебна зала.

Накрая, съдия Иво Хинов  обяви, че няма как да се произнесе по молбата на Десислава Иванчева да бъде пусната с по-лека мярка за неотклонение, докато не изслуша и останалите две назначени по нейно желание експертизи. Това трябва да се случи в следващото насрочено заседание идния четвъртък .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ангел и Павел пребиха 86-годишен дядо за 100 лева (ОБЗОР)

16-годишният Ангел и 32-годишният Павел с прякор Таира пребиха 86-годишния дядо Христо от пловдивското село Трилистник заради 100 лева и кафе машина. Извършителите, които са от ромската махала на селото, били заловени много бързо – само 12 часа след престъплението. Това съобщи кметът на Трилистник Мирчо Петров, който изпрати и специално благодарствено писмо до шефа на РПУ-то в село Труд Кючуков и до Областната дирекция на МВР в Пловдив.