ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Учебната година да почва по-рано,  но с по-дълга ваканция за Коледа

ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Учебната година да почва по-рано, но с по-дълга ваканция за Коледа

Дебатът за по-ранен старт на учебната година отново ще бъде тема на отрасловия съвет към просветното министерство. Социалните партньори на този етап са склонни това да се случи, но при положение, че учениците имат по-дълга ваканция за Коледа.

Образователният министър акад. Николай Денков съобщи, че първият учебен ден вече може да бъде първият понеделник на септември, а не от 15-и, за да има повече време за преговор и за наваксване на пропуските, занимания на открито. Такава била и практиката в други страни. Дали допълнителните дни да бъдат използвани за учебни екскурзии, по-дълги ваканции през годината или пък за допълнителни часове по някои предмети ще стане ясно по време на отрасловия съвет.

За да се вземе решение дали да се удължи учебната година, трябва да се знае и каква цел се прави това, обясни председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во Асен Александров. Според него, ако учебната година започва по-рано, то трябва да има седмица или повече ваканция за учениците. Така зимната ваканция може да бъде по-дълга и вместо учениците да се връщат първите дни след Нова година, ще могат да прекарат още седмица у дома. По-рано пък може да се направи по-дълга есенна ваканция, пролетната също може да се измести малко.

При начало на учебната година от 1 септември може да има по-голяма зимна ваканция и да се спестят част от режийните разходи, които пък да бъдат вложени за нещо по-смислено, смята директорът на 119-о СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България. „С разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване за наличие на сериозни грипни вълни, студени зими, замръзнали пътища“, сподели той. Втори учебен срок пък може да стартира след края на зимната ваканция, предлага той.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева МОН подкрепя тях не защото предлагат идеята от две години. „В условията на пандемия не може да си позволим да разхищаваме учебно време и децата, и родителите ни да стоят по домовете си и да нямат присъствено обучение. Затова подкрепяме 1 или 2 седмици по-рано да тръгнем през септември, за да имаме възможност, докато е още топло и няма толкова много заразени деца да присъстват в учебните заведения“, заяви тя. Според нея трябва да започнем по-рано училище, за да има възможност учебното време да се разпредели по-спокойно, да има и по-дълга междусрочна ваканция, учителите да имат по-голяма свобода. Такева се надява да получат и подкрепата на родителите.

При промяната на датата, на която стартира новата учебна година, ще бъде променена и 100-годишна традиция, сподели д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат “Образование” към КТ „Подкрепа“. Според него също е добре да имаме и зимна ваканция, ако се почва в началото на септември. „Учениците ще започнат на 1 септември, което по-скоро не бих им пожелал, но учителите и директорите трябва да започнат своята работа от началото на август“, обясни той. По думите му това ще попречи на учителите да се справят с натрупания през предходната учебна година стрес. Освен това образователните институции не били пригодени да работят на високите температури в началото на септември, защото климатиците в училищата били по-скоро изключение. По-голяма част от родителите също не одобрявали идеята. Основната причина за тях била, че няма да могат да почиват през септември, използвайки намаленията в края на сезона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.