Злоупотребите с болнични дни трябва да се криминализират, заяви икономическият експерт Мика Зайкова в четвъртък.

Според нея спирането на плащане при болест е "нечовешко и незаконно", като обезщетението трябвало да се плаща, но не от бизнеса. Това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит, обясни Зайкова пред bTV.

Злоупотребите с болничните листове налагат промяна в системата, коментира пък председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Той посочи, че в България средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в други страни броят е значително по-малък. Велев допълни, че годишно се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ. Бизнесът иска "период на изчакване“, което е ефективна мярка, която се прилага в повечето европейски страни.

В момента у нас работодателят плаща от 1-вия до 3-тия ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя. От бизнеса предлагат първите три дни от болничния да се считат за нулеви и да не се плащат.

Както „Монитор“ вече писа, от януари до април тази година НОИ е изплатил 130 159 820 лв., а за същия период през миналата година сумата е с 10 милиона по-малко - 119 227 271 лв. Увеличение на издаването на болнични листове се отчита и през летния сезон и около празнични дни, което само по себе си говори за доста съмнителна практика на издаване, коментират от осигурителния институт.

За първите шест месеца на 2018 г., както и за полугодието на 2019 г., данните са сходни - около 1,6 милиона са издадените болнични за общо заболяване. Общият брой болнични листове за 2018 г. е 3 229 650. Около 3,5 млн. е очакваният брой на болничните листове пък за цялата 2019 г. според данните на Националния осигурителен институт.

Според официалната статистика за последните 3 години у нас има близо 3300 отменени болнични листа, а наказаните са средно около 7 души, изтъкна още Васил Велев.

Доктор Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пък коментира, че бизнесът не страда заради лекарите, тъй като тяхната работа е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. Брънзалов посочи още, че ако има злоупотреби с болничните, те трябва да подлежат на наказателна отговорност. Лекарят предложи да се направи статистика за броя отпуснати болнични дни по отделните пера на заведенията, брой хоспитализирани и дадено време за възстановяване. Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да се обсъдят проблемните точки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Поставят безплатно силанти на деца до края на ноември

Безплатно ще бъдат поставяни силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст. Това ще става до края на месец ноември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Родителите, които желаят да се възползват от процедурата, първо записват час при зъболекар. Изискването е зъболекарят да е включен в изпълнението на тази програма. Имената могат да бъдат намерени, по области и населени места, на уебсайта: www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени консултации на безплатен телефон: 0800 14 546.

Вкарват 35 заболявания в Е-регистри

35 заболявания ще бъдат вкарани в електронни регистри. В тях ще бъдат вписвани всички заболели от тях, подобряването или влошаването след лечение, както и смъртността. Това предвижда Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020.