Посланици: Срещу езика на омразата трябва да се борим заедно

Посланици: Срещу езика на омразата трябва да се борим заедно

Посланици и експерти по защита на малцинствата се обединиха около мнението, че отговорността за премахване на словото на омразата е на всички нас.

Те събеседваха по въпроса за ксенофобията по време на семинара на тема "Няма място за реч на омразата", по инициатива на Организацията на евреите в Европа, Световен еврейски конгрес и Американски еврейски комитет. На него присъстваха и посланикът на Република Полша Мачей Шимански, посланикът на Израел Йорам Елрон и заместник-посланикът на Федерална Република Германия Йорк Шуграф, които откриха събитието. В речта си Елрон наблегна на необективното отразяване на новините относно Израел в някои световни медии и съответно омразата, която те предизвикват у мнозина. Посланиците посочиха и отговорността на журналистиката за премахванеъто на речта на омразата от нашето общество. Участниците бяха единодушни, че ксенофобското слово поражда действия на омразата, които станаха причина за смъртта на мнозина. Те посочиха убийството на журналисти от "Шарли Ебдо" от 2015 г., както и трагедии, случили се през тази година. За пример дадоха и масовата стрелба в синагогата в германския град Хале, която бе извършена от младеж с ксенофобски нагласи. Ърнест Херцог - ръководител на отдела по глобална сигурност на Световния еврейски конгрес, заяви, че следи за неговите намерения е могло да бъдат намерени в неговите социални мрежи. Въпреки развитието на технологиите и способността им да различат реч на омразата или оръжие, налично в качена снимка или видео, не се прави опит да се ограничат подобни постове и изказвания, отбеляза той. Херцог заяви, че е важно да се работи в тази посока, защото подобни прояви изграждат дискриминиращи сегменти на обществото, които застрашават живота на малцинствените групи. В края на дискусията участниците призоваха медиите да бъдат толерантни при отразяването на новините, а потребителите - да сигнализират при откриване на коментари или публикации, внушаващи омраза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.