Експерти с пимо до НС: Предлагат конфискуване на колата на дрогирани шофьори (ОБНОВЕНА)

Експерти с пимо до НС: Предлагат конфискуване на колата на дрогирани шофьори (ОБНОВЕНА)

Конфискуване на колата, управлявана от дрогиран шофьор, независимо чия собственост е превозното средство. Такива поправки в НК предлагат експерти в писмо до шефката на НС Цвета Караячева, както и председателите на двете ресорни комисии - правната и транспортната.

Идеята е на Българска асоциация на пострадали при катастрофи. В писмото си председателят на асоциацията Владимир Тодоров изтъква, че тяхното предложение е във връзка със зачестилите напоследък случаи на водачи, управляващи МПС след употреба на наркотични вещества. Отделно и в момента в правната уредба на страната съществувала подобна хипотеза, при която се конфискува МПС в полза на държавата, с което се извършва контрабанда, например пренасяне на наркотици през граница.

Именно затова те предлагат подобно наказание да бъде въведено и за престъплението управление на МПС след употреба на наркотици. От асоциацията припомнят, че през 2019 г. са заловени около 2500 водачи, управлявали МПС след употреба на наркотични вещества. "Считаме, че въвеждането на тази мярка рязко ще ограничи подобно престъпно поведение, тъй като ще засили контрола в семейната среда", изтъкват от там.

Всъщност няколко партии в НС вече са готови със свои предложения за поправки след смъртта на Милен Цветков на връх Великден , чиято кола бе пометена на столично кръстовище от дрогиран 22-годишне младеж.

От "Воля" внесоха поправки в закона за движението по пътищата, с които искат пияните и дрогираните шофьори да останата без книжа до живот, независимо колко количество са поели.

От ВМРО пък внесоха промени в НК, с които настояват тези водачи да полагат труд в моргите, реанимациите и травматологиите.

Поправки в НК и закона за движението по пътищата готвят и от ГЕРБ, които в близките дни също трябва да бъдат внесени в НС. Те предлагат завищаване на санкциите при предизивкаване на тежка, средна телесна повреда или смърт, колата да бъде отрегистрирана за 5 години, а на водача да се отнема книжката за по-дълъг период от време.

Малко по-късно през деня от "Воля" внесоха нови поправки, но този път в НК. С тях и те, както ГЕРБ предлагат завишаване на санкциите и годините затовор. Освен това обаче искат и скок на глобите дории ако даден шофьор бъде хванат пиян или след употреба на наркотици, а не само когато се е стигнало до произществие на пътя. Така водач с до 1,2 промила в кръвта да се наказва не с между 200 и 1000 лева, а с 500 до 3000 лева глоба. При повторно нарушение, ако бъде хванат дори и с 0,5 промила, то да го грози от 2 до 6 години зад решетките, а не както е досега от 1 до 5 години. Глобата да бъде между 1000 и 5000 лева, а не  както досега от 500 до 1500 лева. Когато има вода с нарокотици той да лежи зад решетките между 2 и 5 години , а не както досега между 1 и 3 години. Глобата отново да е до 5000 лева, вместо до 1500 лева. Когато отново бъде хваната след употреба на дрога, то да го грози между 3 и 6 години затвор, а не между 1 и 5 години. Максималната глоба пък да стане 8000 лева, а не 1500 лева.

Какво предлагат "Воля", вижте тук и тук. Идеите на ВМРО пък вижте тук и тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.