Експерти прогнозират рекорден добив на пшеница

Експерти прогнозират рекорден добив на пшеница

През 2020 г. се очаква световната реколта от пшеница да бъде рекордна - 768 млн. тона, коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов в ефира на БНТ. Преди 5-10 години добиваното количество е било малко под 700 млн. тона.

По думите му всяка година се произвежда повече, но и се употребява повече.

"Ще има голям сблъсък между износителите на пшеница и тези, които искат да купуват", продължи той. Поради тази причина прогнозите на специалисти сочат, че цената ще спадне в сравнение с година по-рано. На световните борси - САЩ, Франция, Германия, в момента котировките са около 220 долара на тон. Поевтиняването може да се усети през месеците юли, август и септември. Относно състоянието на пазара у нас, той поясни, че няма проблеми нито с реколтата, нито с хляба. Страната е "потенциален нетен износител на пшеница". Изпълнителният директор на ССБ беше категоричен, че за да поевтинее хлябът, трябва цените на пшеницата да паднат с 50 на сто.

В случая важна роля играе и котировката на петрола, тъй като пшеницата се прибира и смила с машини. Другите фактори, които могат да повлияят, са цената на електроенергията и работните заплати. Симов подчерта още, че цените на петрола са скочили от 19 до 40 долара за барел, което се дължи на рестарта на транспортния сектор. В рамките на около месец цената се покачва двойно, което "кара играчите да не знаят дали да купуват или продават". Припомняме, че преди това цените на суровия продукт вървяха по около 60 долара за барел.

"Рязкото поевтиняване и поскъпване на петрола ни дава основание да смятаме, че петролните продукти няма да поевтиняват през летните месеци", заяви той, като допълни, че търсенето ще нарасне през следващите седмици.

Във връзка с приетото на първо четене предложение за създаване на държавни бензиностанции, Симов констатира, че "при появата на нов играч и засилването на конкуренцията на пазара, цените би трябвало да паднат". След горивата металите са най-търгуваната борсова стока, но техните цени също се сринаха, след като COVID-19 удари Китай - най-големият потребител на метали. Цените на цветните метали продължават да са ниски, но при евентуално стабилизиране на пазара се очаква отново да се повишат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.