Една от мерките срещу големия трафик в София е въвеждане на такса "Задръстване", която да регулира навлизането на автомобили в сериозно натоварени пътни артерии. Това посочиха от Експертния клуб за икономика и политика, които представиха своя доклад "Градоустройствена политика в София". Негови автори са Георги Вулджев и Теодор Караколев.

 

Стоян Панчев от експертния клуб каза, че тези 42 страници са част от работата, която касае цялото градоустройството на столицата, защото при предстоящите местни избори ще се говори много за София. Той обясни пред "България он еър", че рано или късно ситуацията е такава, че трябва да се въведе някакъв ценови механизъм, който да отделя тези, които искат повече от други наистина да стигнат до центъра.

"Със сигурност няма да е популярна мярка, особено в началото, това е опита на много градове като Стокхолм и Лондон - там, където имаме струпване на автомобили в центъра", поясни той и подчерта, че идеята на тази предложена мярка е такса да има на определени места, а освен това зоните за платено паркиране в София да се разширят.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков пък категорично отхвърли това предложение и каза, че експертите, които са се събрали, не притежават компетенции в сферата на трафика, а предложената такса "Задръстване" по думите му е пореден експеримент на гърба на шофьорите.

"Първо организацията на движение в София е катастрофална. Ако обърнете внимание, в последните две седмици задръстванията са навсякъде. Стигаме до един парадокс, за нас облекчение няма, градския транспорт не се развива", категоричен беше Радков. Председателят на обединението на шофьорите разкритикува експертите за това, че ползват чужд опит от много далечни места като Лондон и дори Сингапур, а по думите на Радков може да се погледне и това, което правят в градове, които са доста по-близо до нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

СЕМ: С оставката на генералния директор на БНР атмосферата ще се нормализира

С оставката на генералния директор на БНР и с процедурата за избор на нов титуляр искрено вярваме, че атмосферата в БНР ще се нормализира. Това каза Розита Еленова от СЕМ по време на заседанието на Комисията за БНР.

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

„Българската Коледа“ помогна на 255 деца

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

На 255 болни деца е помогнало 16-ото издание на инициативата под егидата на държавния глава на България „Българската Коледа“.

 

300 гимназисти трупат опит при земеделци

300 гимназисти от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. ще посещават стопанства на земеделски производители през първия срок, за да трупат опит при тях. Това ще се случи по съвместната кампания на министерството на земеделието, храните и горите и министерството на образованието и науката „Супер фермер“.