Експерти от САЩ ни помагат да станем енергиен център на Балканите

Експерти от САЩ ни помагат да станем енергиен център на Балканите

Срещата на министър-председателя с Тръмп щяла да повиши нивото на двустранните отношения

САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите, съобщи американският посланик у нас Херо Мустафа в свое изказване пред Американската търговска камара.

"Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия и така е възможна диверсификацията, тоест - да не зависите само от една държава. Моето посолство и аз ще подпомагаме диверсификацията на бъдещите доставки на енергия в България, чрез изграждането на интерконектора IGB и чрез участието на България в проекта на Гърция „Александруполис“, подчерта тя. Мустафа разказа как вижда развитието на България в следващите три години. „На първо място нека изградим България, която да се превърне в истински енергиен хъб. Тя има потенциал да се превърне в един динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона. Целта ни ще бъде да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Подобрената конкуренция ще доведе до намаляване на разходите на българските дружества и на потребителите“, заяви посланикът. Мустафа изрази надежда след три години страната ни да поеме към допълнителна интеграция във водещите икономически институции като ОИСР и еврозоната. „България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и сериозен потенциал да се превърне и във важен член на едни - както регионални, така и световни институции. Мустафа коментира и предстоящата среща на президента на САЩ Доналд Тръмп с премиера ни Бойко Борисов във Вашингтон. „Самата среща представлява възможност лидерите ни, както и страните ни, да се опознаят и да ознаменуват силата на стратегическите отношения между двете страни и да преминат към следващо ниво във взаимоотношенията ни. Предполагам, че двамата ще говорят за тясното ни сътрудничество в областта на сигурността, за взаимната ни търговия и инвестиции, ще подкрепят върховенството на закона и ще обсъдят и сигурността на енергийните доставки“, обясни посланикът.

Мустафа не проспусна да отбележи също така, че двустранните отношения между България и САЩ стават все по-интензивни. „Американските дружества са инвестирали повече от 2.5 млрд. долара в българската икономика. По този начин те са създали повече от 30 000 работни места за висококвалифицирани служители с високо заплащане. Така те поставиха Съединените щати сред 6-те най-големи инвеститора в България“, отчете тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.