Експерти от Германия извършват  епизоотично проучване в засегнатите от чума ферми

Експерти от Германия извършват епизоотично проучване в засегнатите от чума ферми

Двама ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас през седмицата за извършване на епизоотично проучване в засегнатите от болестта Африканска чума по свинете индустриални ферми.

Това съобщи на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Николай Ненов.

Чуждестранните експерти са посетили свинекомплексите в селата Българско Сливово, Попина и Ветрен и засегнатите ферми в Русенска област.

„Очакваме от тях да проследят вируса - откъде е влязъл, кога, и това епизоотично проучване да помогне за недопускане на заболяването при новите зареждания на обектите със свине“, поясни д-р Ненов.

В последната засегната свинеферма в областта – в село Караманово, вече втори ден се извършва умъртвяване на животните, които там са общо 4500. Потвърдени са още три нови огнища на Африканска чума при диви свине - в землищата на Просена, Мечка и Писанец, с което общият им брой в областта става осем.

Д-р Ненов посочи, че до момента са умъртвени по хуманен начин над 70 000 прасета. В свинекомплекса в село Голямо Враново унищожаването на животните не е приключило.

„Собствениците правят постъпки да запазят част от поголовието и очакват отговор. Обектът е под контрол, има постоянно присъствие на официален ветеринарен лекар“, обясни д-р Ненов.

Припомняме, че огнище на Африканска чума във фермата в Голямо Враново с общо 30 000 прасета бе установено преди близо месец. Положителни проби се потвърдиха при умрели свине от сектора за угояване. В другите производствени единици пробите са отрицателни и животните и досега са здрави, макар че е преминал срокът на един инкубационен период. Управата на свинекомплекса отправи писмено искане до БАБХ и до европейските ветеринарни власти да не се унижощават здравите животни, а само контактните от сектора за угояване. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе до миналия четвъртък във фермата в Голямо Враново са унищожени 12 500 животни. Главен изпълнителен директор на обекта е д-р Миленка Димитрова – ветеринарен лекар с над 45-годишен опит в областта на свиневъдството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.