Експерти обследват сантиметър по сантиметър Паметника на Свободата
2

Експерти обследват сантиметър по сантиметър Паметника на Свободата

168 000 лв. ще струва изготвянето на проектите за консервацията и реставрацията

До края на юни трябва да приключи цялостното обследване и заснемане сантиметър по сантиметър на Паметника на Свободата, след което ще започне изработка на идеен и работен проект за пълен ремонт и реставрация, съобщи директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който лично следи работата на експертите от спечелилото обществената поръчка архитектурно бюро „Вамос“ с ръководител арх. Николай Симеонов.

Екипът е приключил дейността си по две от фасадите, предстои в началото на новата седмица високото 30 метра метално скеле да бъде преместено на следващите две. Временно ще бъде преустановено допускането на туристи във вътрешността, изготвен е фотограметричен модел на монумента.

3 месеца ще продължи изготвянето на идейния проект, който ще бъде съгласуван с МК преди да започне следващия 4 –месечен етап за изготвяне на работния проект. Към него ще има детайлна количествена сметка и в зависимост от нея ще бъде решено дали ще се наложи обявяване на нова обществена поръчка за избор на фирмата, която ще го реализира. Очакванията са същинските действия по консервацията и реставрацията

да стартират в края на 2022-а или началото на 2023 година

Основните проблеми идват от нестабилните метеорологичните условия  на връх свети Никола, който е с надморска височина 1 326 м. 

Д-р Ангелов припомня, че последният и то частичен ремонт на официално осветеният на 26 август 1934-а година паметник, е правен преди 4 десетилетия, а през април м.г. се откъртиха няколко от външните камъни, предприети бяха спешни действия по укрепването им. През 2017-а година е било направено геодезическо заснемане на Паметника,в началото на 2018-а е бил издаден акт за държавна собственост.

Идеята за издигането на „паметник неръкотворен“ на старопланинския връх идва по време на първото Велико народно събрание от брата на Любен Каравелов-Петко, разкрива протоколът от 13 април 1879 година. Пламенно слово в нейна подкрепа произнася поетът Петко Рачов Славейков, а „рамо ударил“ тогава и племенникът на д-р  Петър Беров – Стефан Берон. Първоначално тримата депутати предлагат паметният знак да бъде на Орлово гнездо, където са били разположени позициите на българските опълченци и руския 36-и пехотен орловски полк под командването на полковник граф Михаил Толстой.

Поради силно пресечения терен в последствие е избрано сегашното място. Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г., когато на практика стартира всенародната подписка за набирането на средствата,

провеждат се два конкурса за проектирането

победители са арх. Атанас Донков и скулптура Александър Андреев. На по-късен етап  се присъединява и Кирил Шиваров /1887-1938/, автор на лъвската фигура, изработена в мащаб 1:1 от гипс първоначално. Лъвът е отлят в София, в цеховете на държавния арсенал, като се наложило фигурата да бъде разделена на 53 елемента и всеки от тях бил надлежно номериран, и със запис за теглото му. Лъвът тежи 12 тона, а за направата му са използвани месингови гилзи от снаряди и патрони, част от тях са били събрани от мястото на сраженията. През 1956 година са изградени 896-те каменни стъпала. Жертвеникът на Вечния огън е построен през 1969-а, за пръв път го палят на 5 септември. През 1977-а са изработени каменните барелефи на руските воини и опълченците.

По него време

някой сложил и петолъчка на върха

но тя изчезнала безследно през 70-те години.

През десетилетията пред Паметника на свободата са склонили глава над 6,5 милиона българи и чужденци, сред оставилите цвете там са държавни глави /пръв го е сторил цар Борис ІІІ при освещаването редом с неколцината тогава живи опълченци/ и първият космонавт Юрий Гагарин. Запазени са запис в Златната книга и снимка от посещението на проф. Али Рауф Версан, правнук на турския военачалник  Вейсел Хилми паша, чийто армия цяла година обсажда връх свети Никола по време на Освободителната война.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.