Експерти изследват револверна сабя, предлагана за продажба в нета
3

Експерти изследват револверна сабя, предлагана за продажба в нета

Няколко специализирани експертизи ще бъдат направени за автентичността на иззетата при акция на ГД „Национална полиция“ в Чирпан револверна сабя, сред тях са за метала на оръжието и времето на изработката.

Оръжието, което е аналог на ползваните от воеводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа е открито след сигнал, че в специализиран сайт за аукциони непознато лице предлага за продажба сабя с револверен механизъм. Първоначално криминалистите се насочили към служител на държавното горско стопанство в Чирпан, от чийто мобилен телефон бил създаден профила в мрежата. Оказало се, че апаратът е ползван от негова колежка, при обиск в дома й е намерена сабята, портупей за револвер, темляк и няколко мраморни фриза от античността.
Собственикът на жилището, 50-годишен чирпанлия е непознат за полицията, никой от съгражданите му нее чувал той да се занимава с иманярство.
Сабята е прегледана първоначално от специалисти по хладните и огнестрелните оръжия, които са препоръчали нарочните експертизи.
На територията на България до сега са познати общо 4 такива саби, всички те са собственост на музеи: в Русе, Варна, Сливен и Националния военно-исторически. И за четирите се знаят подробности около закупуването и използването през изминалите почти две столетия.
Сабите на двамата воеводи са с поредни номера:345 и 346, изработени са били от белгийската компания „Анри Гусен и синове“ , а револверът е от френската система „Лефуше“, припомнят познавачите.Съхраняваната в София сабя е с 22-а номера различна от тази, която е имал Стефан Караджа, десетилетия наред тя е била пазена в МВР-Стара Загора, до към 50-те години на миналия ХХ в. е принадлежала на офицер от Казанлък.
От изключителна важност за историята е да се проследи пътят на откритото в Чирпан оръжие, коментират специалистите. Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов научи от журналисти за находката, според него ако то се окаже предмет на престъпна дейност след края на съдебните дела трябва да остане във фондовете на местния музей.
В Окръжната прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство за незаконна продажба на нерегистрирана културна ценност - револверна сабя – престъпление по чл. 278а ал. 1 от НК.
На снимките
1 и 2 Намерената от полицията в Чирпан револверна сабя
3 Металната кания на сабята
4. Мраморен фриз от античността

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.