Експерти: Цената на газа в България следва международните цени, топлинната енергия – на газа

Експерти: Цената на газа в България следва международните цени, топлинната енергия – на газа

България осигурява над 100% междусистемна свързаност с газовите проекти

Нормално е увеличението на цената на газа. Нямаме собствени източници, имаме доставчици.  Подчиняваме се на спот котировките в Европа и на международните цени на петрола и петролните деривати, които вървят нагоре. Това заявиха енергийните анализатори проф.Атанас Тасев и  Христо Казанджиев в ефира на БНТ.

В момента котировките на природния газ на европейските спотпазари са почти 9 евро за Мвтч, тоест на нивото от март, а през юни бяха 4 евро за Мвтч, а тенденцията е да стигнем до края на годината почти до 12 евро на Мвтч, поясни проф.Атанас Тасев.

Регулатоната комисия определя вече цената на газа на месечна база и не можем да не реагираме на тенденциите на световните пазари, допълни експертът.

Христо Казанджиев обясни, че въведеният спот елемент в цената, се влияе изключително силно  от  климатичните промени, тоест от сезонната неравномерност при потреблението на енергоресурси.

В цяла Европа се наблюдава тенденция на намаляване на цените през пролетта и лятото и  увеличение в месеците от октомври нагоре. Тази разлика често стига до 50, даже 100 процента, посочи Казанджиев.

Увеличение има и в цената на петролните продукти, които са втория елемент, влияещ на цената на природния газ. „Напоследък се наблюдава ръст на цените на петрола и петролните деривати и от ниво 35-36 долара на барел стигна до  45-46 долара на барел.

„Така че хората трябва да свикнат с мисълта, че България купува енергийните си ресурси на международните пазари и цените на тези ресурси се влияят от цените на международните  пазари”, каза експертът. 

А проф. Тасев  припомни зависимостта, че при топлофикациите на газ, около 80% от себестойността на произведената топлоенергия се формира от цената на синьото гориво. 

Той посочи, че ръстът на цените на газа показва, че постепенно светът излиза от дупката на коронавируса. Икономиките започват да работят.

Позитивно е, че бе подписан преди няколко дни окончателния договор за закупуване на 20% от капитала на компанията Газтрейд, ангажирана с изграждане на терминала за втечнен природен газ на гръцкото Егейско крайбрежие, коментира Христо Казанджиев.

Този терминал е със значителен капацитет, който покрива в много голяма степен сезонната неравномерност и пазара на природен газ в Балканския регион – пазара в България, Сърбия, Македония. Така че България ще придобие възможността да диверсифицира реално  доставките и източниците на природен газ с възможност за доставка на втечнен природен газ от редица източници в Средиземноморието,  в света, в Персийския залив. България би трявало да се възползва ефективно от тази сезонна неравномерност, флуктоация на цените, купувайки евтин природен газ през лятото и балансирайки цената през зимния период с доставки от газовото  хранилище Чирен.

За съжаление общият капацитет, общият обем на Чирен не може да се разшири по различни геоложки и технически проблеми. Увеличава се само дневния добив. Според проф Тасев се очаква подробен доклад с резултатите от  завършилите международни изпитания на тектониката на Чирен. По предварителни данни има известен оптимизъм за възможност за  увеличение не само на дневния, но и на общия капацитет на хранилището в Чирен.   

По думите на професор Тасев, санкциите, които Помпео обяви за Турски поток, не се отнасят и няма да повлияят на Балкански поток.  Предисторията на американските санкции показва , че „Америка не се застрелва в крака. Санкциите се отнасят за трети страни”, каза проф. Тасев и поясни , че американските фирми не подлежат на санкция. А почти всички компресорни станции са на базата на турбините на Солар. Това са американски турбини.” И те ще бъдат 17 до стигането на Балкански поток до Сърбия.

Христо Казанджиев пък обясни, че по негова лична информация и публични данни Балкански поток- с участъците през България, Сърбия и Унгария ще бъде въведен в пълна експлоатация през октомври 2024 г. Унгария е започнала да реализира проекта и ще въведе в експлоатация първа фаза през 2021 г.

Известното забавяне на проекта в България се очаква да бъде преодоляно, защото Балкански поток освен като трасе за транзит на руски газ за Европа може да се ползва много ефективно за газификация на Северозападна България и Дунавските общини. Достъпът  до евтин енергиен ресурс ще бъде изключително благоприятно за региона, смята Казанджиев.

До декември ние вече започваме подаване към Зайчар, Сърбия, каза проф. Атанас Тасев. Има план за постепенно увеличение на експортните квоти за Сърбия, която е значителен  потребител на газ. Ще има и отклонение към Хърватия и Босна и Херцеговина.

Вече има изпитания на 90 бара в определени участъци на газопровода, което означава, че много скоро ще бъде реализиран българския участък до Зайчар.

Задачата на България според Европейската комисия е да осъществим междусистемна свързаност. С  проектите , по които работи  България ще има над 100% междусистемна свързаност, заяви проф.Тасев. Ние даваме възможност на всеки, дали е руски, американски, катарски или друг доставчик , даваме инфраструктура под наем.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.