Експерт: Време е за ново затягане на семейния бюджет

Експерт: Време е за ново затягане на семейния бюджет

Двуцифрен скок на енергийните цени и растяща инфлация ще са основните предизвикателства при планирането на семейните бюджети на българите тази зима. Тежката задача на домашния бюджетар ще е да убеди членовете на фамилията, че на коланите им винаги може да се пробие по някоя друга нова дупка. Това каза изпълнителният директор и основател на Фондация "Инициатива за финансова грамотност" Росица Варнотик, цитирана от БТА. Тя посъветва да не се отдаваме на излишни лускове.

"Няма нито готови, нито лесни решения за това как да се процедира в такава ситуация, особено за хора, които са с по-ограничени доходи", каза експертът и отбеляза, че първата стъпка, която трябва да направим, е да прегледаме отново разходите на семейството и да ограничим ненужните на този етап.

"Съботно-неделните почивки могат да се разредят, покупките, които според семейната представа са лукс, трябва да се отложат за по-добри времена", каза още Вартоник.

За групата от хора с много ниски доходи ролята на държавата ще е най-важна, за да могат да се справят с предстоящия зимен сезон, стана ясно още от думите на Вартоник. Тя препоръча на тези с по-големи доходи и банкови депозити да насочат средствата си към други финансови инструменти, тъй като нулевите лихви реално не носят доходност. "Например, вариант е да се насочат към по-дългосрочни инвестиции във взаимни фондове. Друго обичайно "убежище" на парите в условията на инфлация е инвестирането в ценни метали като злато или в недвижими имоти. Инвестиционните животозастраховки също са вариант - могат да са подходящи за хора, които нямат дисциплина да заделят пари редовно, а също искат да подсигурят себе си и близките си за тежки моменти", посъветва Вартоник, която предупреди, че е важно да е направи проучване преди взимането на крайно решение

"Не отговаря на истината разпространеното вярване, че за да инвестираш, ни трябва солиден капитал", смята още финансовият експерт, според когото може да се започне и със суми от 50-100 лв, инвестирани в дялове от взаимен фонд. "Вариант са и спестовните инвестиционни планове - с тях автоматично може да отделяме неголяма сума всеки месец за инвестиции. Но това, което е нужно, преди да се впуснем в този процес, е продавателната подготовка и информираност", каза още Вартоник. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.