Експерт в МОН разкри как школата са объркали диктовката на миниматурата

Експерт в МОН разкри как школата са объркали диктовката на миниматурата

В пет училища аудиофайловете на диктовките на националното външно оценяване по български език и литература са били подменени и четвъртокласниците са слушали друг текст. Директорът на дирекция Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН Евгения Костадинова разкри какви обяснения са дали директорите, квесторите и членовете на изпитните комисии, на които ще бъдат наложени наказания.

Тази година за първи път диктовката е стигнала до училищата чрез аудиофайл. Всяко учебно заведение е трябвало да я изтегли, разсекрети, размножи и пусне по залите.

В едно от училищата в София вместо квесторът да пусне диктовката, която му е предоставена, е пуснал пробна диктовка. Във Върна пък в две от залите са пуснали диктовка от флаш-паметта, но на нея е имало още една диктовка. Третият случай е свързан с невъзможност в училището да разкодират файла и вместо да се обадят на МОН са поискали от друго училище, но те са им изпратили грешна диктовка.

Костадинова обясни пред бТВ, че нарушенията се откриват при сканиране на изпитните работи. „Тази година за първи път националното външно оценяване за 4-ти клас се провежда по различен начин, учениците отбелязват отговорите си на съответен лист за това, а те се проверяват от учители от цялата страна", допълни тя.

Експертът обясни, че МОН няма как да наложи санкции, защото не е работодател нито на учителите, нито на директорите. Наказанията на директорите се налагат от регионалните управления, а на учителите от директорите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.