0

П реекспонират се нещата и обяснения, че България едва ли не готви участие на български войски в евентуален конфликт в Украйна е спекулация. В момента няма условия да се изискват действия на НАТО извън рамките на съюза. Украйна не е част от НАТО".Т ова заяви пред бТВ експертът по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев.

Преекспонират се нещата и обяснения, че България едва ли не готви участие на български войски в евентуален конфликт в Украйна е спекулация. В момента няма условия да се изискват действия на НАТО извън рамките на съюза. Украйна не е част от НАТО".Т ова заяви пред бТВ експертът по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев.

На свой ред експертът по национална сигурност Славчо Велков сме свидетели на влошена среда за сигурност в регионален и в глобален план. "На този фон НАТО отново подава ръка на Русия, но в същото време се подготвя за най-лошото“, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

„В думите на Столтенберг не виждам желание за ескалиране на отношенията. Това, за което става дума, е възстановяване на съвета Русия – НАТО, който беше стопиран точно с навлизането на руските войски в Крим през 2014 г.“, добави Гърдев.

Според него българската позиция за конфликта между НАТО и Русия заради кризата в Украйна е ясна и блокова, защото страната ни не може да участва самостоятелно с някакви инициативи.

Велков определи позицията ни по темата като все още колеблива.

„Кирил Петков каза, че български войник няма да бъде изпратен да воюва в Украйна без решение на правителството или на парламента. Съветът по сигурността беше като впрягане на каруцата пред коня, защото там бяха изслушани шефовете на служби за ситуацията. Парламентът беше този, който първи трябваше да се занимава чрез ресорните комисии. Деескалация на напрежение чрез дипломация, чрез преговори и въоръжаване малко трудно се съчетава“, заяви той.