Експерт: Работата от вкъщи постави служителя в положението да работи повече

Експерт: Работата от вкъщи постави служителя в положението да работи повече

Работата от вкъщи постави служителя в положението да работи повече, да няма фиксирано работно време. С технологичните устройства сме постоянно на разположение за работодателя, колегите и за клиентите." Това заяви д-р Асен Ангелов, дългогодишен експерт по социални политики пред БНР.

Формално поведението е и въпрос на лично решение, но работните въпроси, задачи и имейли достигат много лесно до нас и ние сме изкушени да реагираме.

Важен фактор за ефективната работа е ефективната и пълноценна почивка и ние трябва да си я даваме. Трябва и да ни бъде позволено да си я даваме, подчерта д-р Ангелов.

Не е случайно, че заради възможното „прегряване“ на домашното работно място, в някои фирми е въведено ограничение на времетраенето за дистанционна работа.

Според специалиста директива на ЕС по темата ще бъда адекватна реакция, дори предприета по спешност, защото е необходим такъв регламент – той ще се грижи за физическата и психическата кондиция на работника.

Темата за съчетаването на професионалния и личния живот, за която се водят дебати от около 15 години, става особено актуална във времето, когато дистанционната работа и обучение стават задължителни по принуда.

Преди броени дни Европейският парламент гласува резолюция, с която призовава да се приеме директива, специално посветена на правото на откъсване от работната среда на работниците, които използват цифрови инструменти, включително информационните и комуникационните технологии за служебни цели. 

Извън коронавирусната пандемия само 5% от работните места успяха да бъдат изведени от служебното място. В България няма никакви постижения по тази цел. „За тези години темата остана в сферата на удобно политическо говорене. Политиките на ЕС не дадоха съществени резултати, въпреки отделените фондове“, коментира още експертът. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.