Експерт: Правилният ход е намаляване на ДДС за всички сектори в икономиката

Експерт: Правилният ход е намаляване на ДДС за всички сектори в икономиката

Правилният ход би трябвало да бъде намаляване на ДДС за всички сектори в икономиката. Разбира се, не от 20 на 9%, можеше да почнем с 18, тоест да върнем ДДС на нивата, които бяха преди неговото вдигане от 18 на 22. Това коментира иконимистът Георги Стоев  в ефира на БНР.

''Пипането на ставките означава по-малко номинални проходи  бюджета'', обясни той, като допълни, че админстрирането на различни ставки ще бъде много трудно, а стимулите за участващите в икономиката – много различни. Стоев беше категоричен, че до рестарт на икономиката ще се стигне само ако се въведе по-ниско ДДС за всички тях, а не само за определени сектори.

По думите му месец април е бил изключително тежък за българската икономика, а данните за безработицата към средата на месец май сочат, че близо 300 хил. души са загубили работата си. Освободените след началото на пандемията  100 хил. служители са най-често от предприятия, които са фалирали или свиват дейността си, основно в сферата на туризма и потребителските услуги.При евентуална втора вълна на безработицата – още 100 хил. служители биха могли да загубят работата си.

Един от оптимистичните варианти е през юли-август индустрията в Европа да заработи в нормален режим, а вследствие на това да се подновят поръчките към българския пазар.

Той подчерта, че няма как освободените от сектор услуги да извършват земеделска дейност, тъй като няма толкова засилено търсене на работна ръка във фермите.

Според Стоев удължаването на срока за изпитателни трудови договори от 6 на 12 месеца би стимулирало работодателите да създават заетост. Механизмът за вдигане на минималната работна заплата също трябва да бъде преразгледан ''ако правителството иска да запази броя на безработните около 300 – 400 хил., а не да надминава половин милион''.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.