Експерт: Панелките са устойчиви на земетресение

Експерт: Панелките са устойчиви на земетресение

Във връзка започналата преди няколко години кампания за държавни субсидии на обновяването на панелките непрекъснато се повдигат въпросите за техния срок на експлоатация и устойчивостта им на земетресения.

Според преподавателят в УАСГ проф. д-р инж. Димитър Назърски надеждността на този тип сгради не може да се поставя под съмнение. "Искам да разсея тази широко разпространена теза, че едропанелните жилищни сгради у нас са с някаква намалена надеждност и дълготрайност и че след известно време трябва да ги разрушаваме. Надеждността на тези сгради е абсолютно еднаква с тази на всички останали сгради, строени по различни системи и не можем да говорим за временно пребиваване на жилищните едропанелни сгради. Те от гледна точка например на сеизмични въздействия са много по-устойчиви от всички останали строителни системи“, казва експертът в ефира на БНР.

По думите му, при този тип жилищни сгради в контакта на едрите панели - стенни и подови - връзката е със стоманени закладни части. „В УАСГ сме правили множество обследвания - има не повече от 10-15% от връзките с начална степен на корозия, която не е фатална. Философията на тези сгради е един вид лего, като в отделните елементи имаме заварки на стоманни закладни части. При панелните сгради, особено при условията на земетръс, не може да се стигне до катастрофални разрушения,", пояснява експертът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.