Експерт: Пандемията изяде 8 млрд. лв. от приходите на икономиката ни (ОБНОВЕНА)

Експерт: Пандемията изяде 8 млрд. лв. от приходите на икономиката ни (ОБНОВЕНА)

Брутните валутни резерви на страната се оценяват на 27 млрд. евро

С 8 млрд. по-малко са доходите от произведената продукция, вследствие на COVID-19, сочат изследвания на редица български университети. Това коментира икономистът Красен Станчев в ефира на БНТ. Данните били подкрепени от редица български университети, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ).

По думите му в средно засегнатите сектори всички продажби са спаднали с от 11 до 35%. Най-засегнатият бранш – туристическият, значително надминава този брой. Чартърните полети до летището Бургас продължават да се отменят ежедневно, което ще нанесе сериозен удар върху бизнеса в морския град. Очакваният спад на договорите и туристите е в размер на 40-50% спрямо този през миналата година. Пред подобни проблеми не е изправена само България, но и много други страни в световен мащаб. Това, което прави впечатление у нас обаче е, че българите не предпочитат родното Черноморие, а се редят на километрични опашки по границите.

„За миналата година имаме изтичане на местен капитал в чужбина в размер на 3,7 млрд. евро, а

притокът на нетен капитал е бил 1,2 млрд. евро”,

допълни икономистът проф. Гарабед Минасян.

Според Станчев въпреки спадовете - тази година започва по-добре от 2009 г., тъй като „хората са с 30-40% по-богати”, имаме и добра структура на спестяванията. Важната в случая обаче е скоростта на забогатяване на населението, за да съумее България да се измъкне от „опашкарската позиция” в Европа

По отношение на схемата 60 на 40 експертът поясни, че едва 4,5 – 5% от фирмите са се възползвали от нея, а новите безработни са около 90 хил. души. „Дори схемата да стане 100 на 0 – вече е късно”, категоричен бе Станчев.

Дании, свързани с безработицата, които се очаква да бъдат оповестени утре, разкриват, че „на 1 починал от коронавирус се падат 1000 безработни, а на един оздравял – 200/250 безработни”. В момента брутните валутни резерви на страната се оценяват на 27 млрд. евро, а годишните инвестиции са около 10 млрд. евро. Според миналогодишния отчет на Българската народна банка (БНБ) „лъвският пай” от резервите, които се поддържат в чужбина, има отризателна доходност.

„Не само че поддържаме тези пари отвън и те са замразени, но и им плащаме да приемат и поддържат парите ни”, констатира Минасян.

Във връзка с изразходването на публични ресурси през обществени поръчки и правителствени проекти, Станчев оповести данни от изследване на Института за пазарна икономика, които показват, че през последните 13-14 години от хазната са похарчени направилно половин милиард на година. Тази година се очаква размерът на харчовете да скочи значително.

„Трябва

да се инвестира в неща, които носят доходи

и съкращават бъдещи разходи, същото е и с ендогенната политика – могат да се оставят парите, които са във фирмите, и да се премахнат ненужните проекти, финансирани от правителството”, обобщи Станчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.