Още трамваи и запазване на зелени площи в София (ОБЗОР)

Приеха плана за интегрирано развитие на столицата

Още трамваи и запазване на зелени площи в София (ОБЗОР)

Включени са 70 проекта с ясни инвестиционни намерения

Развитие на трамвайната мрежа и отчуждаване на зелени площи с цел да бъдат запазени, поиска независимият общински съветник Борис Бонев пред „Монитор“ след приемането на плана за интегрирано развитие на столицата в Столичния общински съвет. Стратегическият документ обхваща периода 2021–2027 г. и е резултат от усилията на екипите на общината и месеци работа, съобщиха от градската управа.

„Трябва да се инвестира повече в наземния градски транспорт и по-точно в трамвайните линии, защото метрото в столицата вече достигна едно доста добро ниво на развитие, но започва да страда от това, че наземният транспорт има нужда от реформиране и инвестиции“. Това заяви пред „Монитор“ независимият общински съветник Борис Бонев след приемането от Столичния общински съвет на плана за интегрирано развитие.

„Столична община е задължена да има план за интегрирано развитие и с приемането му беше свършена една доста добра работа. Този документ е база за следващото ръководство на общината, което след 2 години ще има основа, за да го развие и надгради“, категоричен беше той.

„Целта на плана е да отговорим на изискванията за европейско финансиране през новия период и да се обединим около визията за развитие на града в следващите 6 години. Към плана разработихме индикативен списък със 70 проектни предложения, за които към момента са ясни инвестиционните намерения на Столична община или са предложени от граждани, организации или бизнеса. Важно е да се отбележи, че

 през целия период на реализация списъкът с обекти може да се изменя и допълва

 включително и с нови проекти“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която е вносител на доклада.

Стратегическата рамка на плана включва 3 стратегически цели: по-устойчиво развитие и подобрена свързаност; повишаване конкурентоспособността на общината и развитие на икономика на знанието; по-развити социална и културна среда. За постигането им са формулирани 5 основни приоритета и 14 специфични цели. Разработени са и 104 мерки към различните специфични цели. Определени са и зони за въздействие, където бъдещите интервенции ще донесат най-голяма възвръщаемост на вложените средства и устойчиви ползи за обществото.

„В програмата за реализация на плана са заложените множество мерки, дейности и проекти. Важно е да се подчертае, че важен фактор при формулирането им бяха становищата на заинтересованите страни, в това число НПО, бизнес, граждани, изследователски структури, държавни администрации и ведомства и др.“, каза кметът на София.

Мерките и проектите подлежат на финансиране от различни източници с комбиниране на секторни финансови средства и други възможни източници, включително и собствено финансиране. В настоящия програмен период фокусът на планирането е стимулиране на развитието на територии и интегрирани инвестиции. Това е и подходът, който е в основата за формирането на Програмата за реализация.

 Мерките обхващат всичките аспекти на околната среда,

 кръговата икономика и зелените инвестиции и инфраструктура – техническа и транспортна, социални, културни и градоустройствени аспекти, управление, туризъм и всички аспекти на икономиката и образованието.

За реализацията на плана след приемането му ще се създадат две структури - звено за подбор на проекти и комитет за подбор в съответствие с изискванията на програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г., както и звено за управление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.