Експерт: Грипният вирус се е

Има опасност да се активизира движението му сред животни

Експерт: Грипният вирус се е "скрил", но не e изчезнал

Много хора обаче не са се срещали изобщо с него и това може да предизвика сериозна епидемия

Това, че грипният вирус привидно се е „скрил“, не означава, че е изчезнал. Засяга (особено причинителите на т.нар. грип А) доста животински видове и те са негов своеобразен резервоар в природата. Това обясни пред "Монитор" проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН.

Тя изтъкна, че с разхлабването на мерките грипът би могъл да се завърне.

"Ако не сега, то в някакъв следващ момент. А това да не сме били изложени на действието му един или дори два последователни сезона си има и своята отрицателна страна. И експертите се питат колко добре продължава да го помни имунната ни система, какво е състоянието на колективната защита на населението срещу него", коментира експертът. Проф. Александрова обясни, че дори да не сме го забравили, са се натрупали повече хора, които никога преди това не са се срещали с грипния вирус.

"Дали това няма да помогне дори на


един „скромен“ грипен вирус да предизвика по-сериозна епидемия


Освен това природата обича равновесието и не търпи празно пространство. Което поражда въпроса дали невъзможността на грипния вирус да стигне до хората няма да активизира движението му сред животните, включително при онези видове, които имат значение за появата на потенциално опасни за човека грипни вируси", каза още експертът.

Грипният сезон за тази година в Южното полукълбо всъщност вече е към края си. Според данни на СЗО нивата на вируса са много по-ниски от типичните за тази част на годината. В същото време Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) обаче препоръчва противогрипна ваксина на всички, включително на децата, за които разполагаме с разрешена такава.

По данни на СЗО последният грипен сезон – лятото на 2020 г., в Южното полукълбо (грипният сезон там е от май до октомври) и 2020/2021 г. в Северното полукълбо (сезонът продължава от октомври до април) е най-лекият, откакто се провежда проследяване на това заболяване – т.е. от 70 години насам. В Австралия през 2019 г. са регистрирани официално 214 377 случая, през 2020 г. те са 21 266, а до 24 август 2021 г. броят им е едва 435.

"Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 силно ограничиха разпространението и на други респираторни вируси, включително на грипния. Това е добра новина, защото едновременното циркулиране на два силни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило изключително много здравната система.


Двата вируса вече се засякоха

и се разпространяваха едновременно през 2019/2020 година, в самото начало на пандемията, преди да бъдат наложени ограниченията. Опитът показа, че съвместната инфекция с тях не е изключена. Има данни, че двата вируса дори могат да си „помагат“, коментира проф. Александрова. Тя обясни, че инфекцията с грипния вирус повишава изявата на рецептора АСЕ2, който служи за входна врата на SARS-CoV-2 в клетката и така улеснява разпространението му, а вероятно и тежестта на клиничната картина.

"Всеки вирус прилага стратегии, с които потиска имунния отговор на организма. Два вируса биха се справили по-успешно от един. Ако нещо разбрахме в хода на пандемията, то е, че не сме сами на Земята. И светът на вирусите си заслужава да бъде изучаван – не за да се плашим от тях, а за да ги опознаваме и да бъдем подготвени за изненади", каза още експертът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.