Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е създало предпоставки за манипулиране на сделката за приватизацията EVN. Това е заключението на счетоводната експертиза, приета по делото срещу бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков.

Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество на занижени цени. В резултат нанесените щети за бюджета са над 28 милиона лева, твърдят от прокуратурата.

В заключението на вещото лице се посочва, че избраният метод за приватизация на държавния дял на EVN - смесен закрит аукцион, е позволил на инвестиционния посредник в сделка

„Булброкърс” да закупи акциите на по-ниски цени

от участниците на вторичния пазар. Това според експерти грубо нарушава прозрачността и равнопоставеността при приватизационната сделка.

"Методът на закрит аукцион позволява задаването на серия от поръчки, задаващия да блокира пазара или да спечели голяма част от поръчките. В случая това налице ли е от фирмата “Булброкърс”? Да, налице е“, посочи вещото лице Марчев.

„Оценителят е оценил на около 1300 лв. началната цена, те са закупили на около 1570 лв. средна цена. Трудно е да се прецени дали са подценили или надценили пазара. Това, което най-вероятно се е случило, е, че методът, по който са закупили, а именно на един ден всичките поръчки, са си гарантирали, че купуват от аукцион, вместо от останалите акционери да купуват на вторичния пазар“, обясни още експертът.

Oпорочени са прозрачността и равнопоставеността

при този аукцион. Заявките са подавани по този начин, който удовлетворява фирмата на Иво Прокопиев максимално да получи акциите на минимална цена”, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата именно той е поискал от тогавашния изпълнителен директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс”. Дружеството е контролирано от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева, твърдят още от прокуратурата. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.

Делото продължава с разпити на още свидетели. Предстои съдът да изслуша още три експертизи, както и призоваването на свидетели от EVN-Австрия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Радев пусна поправките в извънредния закон и бюджета

Президентът Румен Радев не е наложил вето и е пуснал за обнародване поправките в извънредния закон, както и актуализацията на бюджета. Те вече са предвидени за публикуване в "Държавен вестник" за 9 април ( утре- б.р), когато трябва да има извънреден брой на изданието. Това става ясно от сайта на "Държавен вестник".

Дончев: Смутът с ББР е заради съмнения, че държавата е дала кредита

Смутът дойде от това, че Банката за развитие (ББР)  е инструментът, чрез които осигуряваме гаранции на търговските банки, а имаше неоснователни съмнения, че този кредит е с ресурс от държавата. Така коментира отстраняването на шефовете на ББР вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" на БТВ. 

Ще може да плащаме разсрочено за военни продукти и услуги от САЩ

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено, на вноски по тримесечия, дължимите суми при сключване на нови договори по FMS, съобщиха от МО.